Samen de wereld beter maken
Zalm en de zwakste schakel

OMG! Goed nieuws over omega 3

"Dag in dag uit wordt hard gewerkt om voedselproblemen te voorkomen"

Leef jij graag gezond? En hou je van vis? Er is goed nieuws en slecht nieuws.

De wereldbevolking groeit in een razend tempo. Eerst het slechte nieuws: de manier waarop we voedsel produceren is straks niet meer voldoende om alle monden te voeden. Daar komt nog eens bij dat veel van het voedsel dat we eten niet meer zo gezond is. Vis, bijvoorbeeld, was vroeger hartstikke gezond. Nu is dat helaas niet meer zo vanzelfsprekend.

Oplossingen zoeken

Het goede nieuws is dat er altijd mensen zijn die naar oplossingen zoeken. "Er zijn bedrijven waar dag in dag uit hard wordt gewerkt om voedselproblemen te voorkomen of er oplossingen voor te vinden," vertelt Marek Troszczynski van Genderen, belegger voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Bijvoorbeeld Corbion.

"Oorspronkelijk was Corbion een van de grootste suikerproducenten van Nederland. De laatste jaren heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in andere voedingsproducten. Zo verzinnen ze nu slimme oplossingen voor uitdagingen op het gebied van voedsel," legt Marek uit.

Zalm en de zwakste schakel
Zalmkwekerij in Bergen, Noorwegen (iStock)


Omega 3, O-M-G!

Eén zo’n uitdaging heeft te maken met zalm. De vraag naar deze vis is de afgelopen 20 jaar enorm gestegen. Zoals je misschien wel weet zit zalm boordevol omega 3 en andere vitaminen en mineralen. Er zijn veel zalmkwekerijen bijgekomen, maar de hoeveelheid krill die Moeder Aarde produceert blijft hetzelfde. Krill is een visje dat algen eet. Het vormt de basis voor visvoer.

Door de krill in het voer bevat zalm zoveel omega 3. Helaas is er niet genoeg krill om bij te kunnen benen met de productie van zalm. En wat blijkt? Wetenschappers hebben aangetoond dat de hoeveelheid omega 3-vetzuren per kilo zalm in hoog tempo afneemt. Zalm wordt voor ons minder voedzaam.

Superslim!

In plaats van de omega 3 uit krill te halen, heeft Corbion een nieuwe methode uitgevonden waarmee omega 3 rechtstreeks uit algen wordt gehaald. Marek: “Corbion gebruikt geen krill meer als tussenschakel om de gezonde vetzuren te verkrijgen, maar gaat meteen naar de echte bron. De zwakste schakel gaat er dus uit.”

Goed nieuws: meer voedsel, gezondere vis en een kleiner gevaar op het leegvissen van de oceanen

Het resultaat? 1000 kilo van Corbions visvoer kan maar liefst 40.000 kilo krill vervangen. Dat betekent dat de krill in de oceaan kan blijven. Daar kunnen andere vissen van eten. Met als gevolg: meer voedsel voor de wereldbevolking, gezondere vis en een kleiner gevaar op het leegvissen van de oceanen. 


Corbion en PFZW

Waarom beleggen we in een bedrijf als Corbion? Corbion is een Amsterdams bedrijf. Zo ondersteunen we met deze belegging niet alleen de wereldvoedselproductie, maar ook de Nederlandse economie, werkgelegenheid en innovatie. En tegelijkertijd groeit het pensioengeld van onze deelnemers. Met het pensioengeld dat zij iedere maand opzij leggen, kopen we aandelen op de beurs. En dat is nog niet alles; door te investeren in bedrijven kunnen we als aandeelhouder meepraten over de keuzes die worden gemaakt.

Marek: "Als langetermijninvesteerder gaan we regelmatig in overleg met Corbion om ons standpunt over belangrijke beslissingen mee te geven. Samen met bedrijven proberen we afwegingen te maken die goed zijn voor alle betrokkenen: burgers, consumenten, de natuur en de bedrijven zelf."

Meer over duurzaam beleggen: Samen werken aan een betere wereld

Over Marek

Marek Troszczynski van Genderen is verantwoord beleggen adviseur. Hij houdt zich bezig met beleggingen voor PFZW die te maken hebben met Voedselzekerheid.

Heb je vragen aan Marek over deze belegging? Stel ze hieronder!

Reacties