Samen de wereld beter maken
Kinderen in Cambodja met waterbekers in hun hand

Watertorens bouwen in Cambodja

Joost van Xylem helpt mee

"Toen de toren stond, vlogen de kinderen erop af. Zo blij waren ze," zegt Joost Aloserij (32 jaar). Joost werkt bij Xylem, een watertechnologiebedrijf dat apparatuur maakt voor het reinigen, testen en transporteren van water. Xylem wil water veilig en toegankelijk maken. Dichtbij huis en ver weg, zoals in Cambodja. Medewerkers van Xylem gingen er watertorens bouwen, in samenwerking met de lokale NGO. Joost was erbij. 

Joost, wat heb jij met water?

"Water zie ik overal terug in mijn leven. Ik woonde vroeger in de buurt van een meer. Ik was er vaak om te spelen. Nu woon ik langs het water en kan er uren naar kijken. Vorig jaar heb ik gesurft in Sri Lanka, helemaal geweldig vond ik dat. 

Sinds mijn 5e jaar ski en snowboard ik op wintersport. Sneeuw is ook maar gewoon water. Mijn vader is meer dan 30 jaar brandweerman geweest. Ga zo maar door. Water is de grote lijn in mijn leven. Niet gek dat het ook als een rode draad door mijn studie en werk loopt."

Maar liefst 1 op de 9 mensen op de wereld heeft niet genoeg toegang tot schoon water. Wat doet Xylem hiervoor?

"Xylem heeft een maatschappelijk programma, Watermark. Het programma richt zich op scholen en gemeenschappen waar water het meest nodig is. De insteek van Watermark is dat wij als medewerkers vrijwilligerswerk doen op het gebied van water in de landen waar Xylem actief is.

De uren die we hieraan besteden, houden we bij via een website. Voor het einde van dit jaar heeft Xylem als doel gesteld 100.000 uur vrijwilligerswerk te doen. We lopen op schema! Op de werkvloer heerst er echt een cultuur dat we iets goeds willen doen voor mensen die het nodig hebben."

Vrijwilligers zetten een watertoren op bij een school
Vrijwilligers zetten een watertoren op bij een school

Met Xylem was je in Cambodja. Kun je hier iets over vertellen?

"Vanuit Watermark kregen we in 2016 de kans om watertorens te bouwen bij scholen in Cambodja. Ik wilde absoluut mee! Ik moest hiervoor allerlei formulieren invullen en onderbouwen waarom ze mij moesten selecteren. Er mochten uiteindelijk 6 medewerkers mee en ik was er een van! In een week tijd hebben we daar samen met de NGO Planet Water Foundation en collega’s van over de hele wereld 4 watertorens gebouwd."

Hoe was deze ervaring voor jou?

"Toen we aankwamen bij een van de scholen stonden de kinderen op een rijtje te klappen. Zo blij waren zij dat wij er waren. Als je dat ziet, dan begrijp je eigenlijk pas hoe belangrijk het werk is dat we daar doen.

Kinderen in Cambodja worden ziek, omdat ze uit de sloot moeten drinken

Dagelijks worden kinderen in Cambodja ziek, omdat ze moeten drinken uit de sloot. Daar kunnen we ons hier toch niks bij voorstellen? Met één watertoren kunnen we wel 1000 mensen van schoon water voorzien. Het is een vrij eenvoudige ingreep met een enorme impact. Ik vind het heel gaaf dat ik hieraan heb mogen bijdragen."

Xylem helpt niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland. Kun je een voorbeeld noemen?

"Samen met onze klanten, drinkwaterbedrijven en waterschappen delen we kennis. Zo doen we bijvoorbeeld samen onderzoek naar microverontreinigingen in water. Medicijnen die mensen innemen, komen via het riool in ons watersysteem terecht doordat we ze uitplassen. Xylem onderzoekt al meer dan 15 jaar hoe deze medicijnresten door middel van slimme technologie uit het water gezuiverd kunnen worden." 

Joost en een collega in een klaslokaal in Cambodja
Joost (rechts) en een collega in een klaslokaal in Cambodja

Hoe kunnen we beter omgaan met water? Heb je een tip?

"Bewustzijn, daar begint het mee. De droogte die we deze zomer vanwege het extreem warme weer hebben meegemaakt, creëert bewustzijn bij mensen over het belang van water.

Dat bewustzijn probeer ik verder te verspreiden. Niet alleen bij klanten, maar ook in mijn sociale kring. Ik vind het superleuk om voor Xylem te werken, dus ik vertel altijd enthousiast over wat wij doen. Ik bén het bedrijf."

Over Joost

Joost heeft na zijn bachelor Land- en Watermanagement in Velp de master Fysische Geografie gedaan aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2015 werkt Joost bij Xylem. Hij is daar Senior Sales Engineer op de afdeling Water Treatment. Joost adviseert klanten over waterbehandeling. Hij helpt hen problemen te herkennen en op te lossen met de apparatuur van Xylem.

Xylem en PFZW

Het geld dat jij elke maand opzij zet voor je pensioen beleggen wij in bedrijven als Xylem. Xylem is een innovatief bedrijf, het enige ter wereld dat voor de hele watercyclus producten en diensten levert. Actief in meer dan 150 landen, draagt het bedrijf bij aan efficiënt en duurzaam watergebruik. Toegang tot schoon water voor iedereen, ver weg en dichtbij huis.

Reacties