Samen de wereld beter maken
Piet blogt: Van megastal naar duurzaam kweekvlees

Van megastal naar duurzaam kweekvlees

Piet blogt: water, dierenleed en financieel risico

6 miljoen koeien. 20 miljoen varkens. 1,8 miljard kippen. Per jaar. Het Amerikaanse Tyson Foods is een van de grootste vleesproducenten van de wereld. Hun slachthuizen en megastallen produceren onvoorstelbare hoeveelheden mest en chemische stoffen. Een deel ervan komt in rivieren en meren terecht.

Dat willen wij niet. Op de eerste plaats om de gevolgen voor het milieu in de VS. Daarbij vormt de ernstige watervervuiling een financieel risico voor onze belegging in Tyson: boetes en steeds strengere regels leiden tot hogere kosten. Ook kunnen overheidscontracten komen te vervallen. En steeds meer consumenten willen vlees zonder de nare bijsmaak van vervuiling en dierenleed.

Misschien komen sudderlapjes, gehaktballen en kippenborst straks uit het laboratorium

Bevlogen nonnen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft zich daarom aangesloten bij andere beleggers die verandering willen zien. De groep staat onder leiding van een aantal bevlogen nonnen: de zusters van de ‘American Baptist Home Mission Society’. Hallelujah! Samen sporen wij Tyson aan tot een waterbeleid dat de vervuiling beperkt.

Dat doen we door op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering met specifieke voorstellen te komen. Goed nieuws: er sluiten zich steeds meer beleggers aan. Helaas, een meerderheid zit er nog niet in. De meeste aandelen zijn namelijk in handen van de ‘Tyson Limited Partnership’. We moeten het daarom vooral van goede argumenten hebben, en in gesprek blijven. 

In de gaten houden

Het verbeteren van bedrijven is een zaak van lange adem, met een onzekere uitkomst. In het geval van Tyson lijkt het te werken. In 2017 werd een directeur duurzaamheid aangesteld! Dat is een mooie stap! Deze meneer bekijkt momenteel samen met het ‘World Resources Institute’ vast hoe alle 83 slachterijen en megastallen aan de lokale waterkwaliteitsnormen kunnen voldoen. Dat moet dan nog wel echt gebeuren natuurlijk, en dus blijven we dit nog even volgen.

Een megastal van Tyson Foods in Ohio, VS
Een megastal van Tyson Foods in Ohio (VS). De paarse vlakken zijn bekkens met mest (!)


Kweekvlees

Nog iets anders, Tyson is ook niet gek. Ze weten zelf ook wel dat industriële vleesproductie voor een groeiende wereldbevolking uiteindelijk niet duurzaam kan zijn. Het zet het klimaat, land en water enorm onder druk. Ook komen er steeds meer mensen die beter vlees of helemaal geen vlees meer willen. Dus kijkt Tyson ook verder. Recentelijk is het bedrijf gestart met investeren in 2 start-ups: Future Meat en Memphis Meats, voor kweekvlees. Misschien komen sudderlapjes, gehaktballen en kippenborst straks niet meer uit een vervuilende vetmesterij, maar uit het laboratorium. Wel zo fris en hopelijk net zo lekker.

Piet Klop, waterexpert PFZW
Piet Klop, PFZW

 

Over Piet

Piet Klop is verantwoord beleggen adviseur voor PFZW. Hij houdt zich bezig met het thema waterschaarste/watervervuiling. Door te beleggen in bedrijven kunnen we als aandeelhouder van een bedrijf meepraten over de keuzes die worden gemaakt.

Jouw pensioengeld

En tegelijkertijd groeit jouw pensioengeld door deze beleggingen. Zo blijft er behalve genoeg geld voor jouw oude dag nog meer moois over om van te genieten. PFZW investeert onder andere in bedrijven die zich inzetten in voldoende schoon water voor iedereen.

Meer over duurzaam beleggen: Samen werken aan een betere wereld

Reacties