Samen de wereld beter maken

In onze maag met teerzandolie

Greenpeace lekt ketjap op de stoep

Pijpleiding met ketjap
Foto: Greenpeace

Op 4 juli 2018 voerde Greenpeace actie voor de deur van onze vermogensbeheerder PGGM. De actievoerders legden een pijplijn aan die olie (ketjap!) lekte. Of PFZW en PGGM willen stoppen met beleggen in 3 ondernemingen die pijpleidingen aanleggen in Canada waardoor teerzandolie wordt vervoerd. We zijn ook geen voorstander van teerzandolie, maar zo simpel is het helaas niet. Andrew van de Klantenservice legt uit hoe het zit.

Andrew, wat is teerzandolie?

"Teerzand is een met zware olie doordrenkte grond: plakkerige smurrie die wordt afgegraven. Daaruit kan dan bruikbare olie worden gewonnen. Als je dat doet komt er meer CO2 vrij dan bij gewone olie- of gaswinning en ook wordt daarbij enorm veel water verbruikt. Het schijnt een van de vieste manieren te zijn om olie te winnen."

Andrew Patterson van de Klantenservice PFZW
Foto: PFZW: Andrew Patterson van de Klantenservice


Is het terecht dat Greenpeace PFZW aanspreekt?

"Ik snap het wel. Het houdt ons scherp. We begrijpen heel goed dat een milieu-organisatie als Greenpeace tegen de productie is van olie uit teerzand. In mei heeft PFZW met Greenpeace gesproken. En op 4 juli, tijdens de actie ook weer. Wat we gemeen hebben met Greenpeace is dat we allebei een schonere wereld willen met een duurzame energiesector. We verschillen alleen van mening over de aanpak."

Wat vind jíj persoonlijk van deze belegging?

"Zelf ben ik hier ook niet blij mee, ik zou het liefste willen dat we dit soort beleggingen niet doen. En tegelijkertijd wil ik (als deelnemer) ook graag een goed pensioen. Ik begrijp dat het in de wereld niet zo werkt dat alles 100% goed is of 100% fout is. En er zijn sowieso meerdere manieren om een bepaald doel te bereiken."

Is er ook nog een beetje goed nieuws?

"Ja. Het doel is in 2020 de uitstoot van onze aandelenportefeuille te hebben gehalveerd. Dat betekent dat we het aantal bedrijven die veel CO2 uitstoten drastisch naar beneden willen brengen. Het goede nieuws is dat we op schema liggen met het verkopen van bedrijven die de grootste vervuilers zijn. Vanaf 2016 is al 28% ervan verkocht. Bovendien, zolang je aandeelhouder bent, kun je invloed uitoefenen op het beleid van een bedrijf. En dat doen we dan ook."

Actievoerder van Greenpeace
Foto: Greenpeace


Waarom verkoopt PFZW deze beleggingen niet gewoon?

"Dat doen we. Alleen niet zo snel als Greenpeace zou willen. Sinds 2016 verkopen we de meest vervuilende bedrijven, stapsgewijs. Zo krijgen die ondernemingen nog de kans om te werken aan minder uitstoot. De bedrijven die de meeste CO2 uitstoten worden verkocht, en ingeruild voor bedrijven die juist efficiënt omgaan met CO2. Als meer beleggers dit beleid volgen, worden de klimaatbewuste bedrijven beloond en worden de achterblijvers gestraft."

Nog meer weten?

In zijn persoonlijke blog legt Peter Borgdorff, directeur van PFZW, uit waarom we niet gelijk afstand doen van deze beleggingen. Lees meer:

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, neem contact met ons op. Of laat hieronder een reactie achter.

 

Laatste update: 25 oktober 2018

Pensioenfonds Zorg en Welzijn is al enige tijd in gesprek met de indianenstam in de VS, waar de aanleg van pijpleidingen door TransCanada leidt tot protest. De Indiaanse activiste en stamoudste Madonna Thunder Hawk was in oktober 2018 op bezoek in Nederland om gesprekken te voeren met bedrijven, politici en investeerders. 

PFZW is deze beleggingen in TransCanada aan het afbouwen. Al lang voordat het gesprek met stamoudste Madonna Thunder Hawk plaatsvond. Deze verkoop van aandelen is het gevolg van ons beleid waarbij PFZW de CO2-uitstoot in de aandelenbeleggingen tot 2020 aan het halveren is. Gevolg daarvan is dat we de meest vervuilende bedrijven uit onze portefeuille verkopen, waaronder TransCanada.

Reacties