Samen de wereld beter maken
Waterzaken

Praten over water

Blog: De lange adem van waterexpert Piet Klop

Ik houd van praten. En van water. Voor het werk dat ik doe is dat heel belangrijk. Geen spraakwaterval. Nee, in gesprek gaan met bedrijven, en goed luisteren. Als water-ingenieur heb ik iets met water. De mens kan niet zonder, het is op veel plekken in de wereld heel schaars en vervuild. We moeten iets doen voor het te laat is. Kijk maar naar Kaapstad.

Schoon drinkwater

Stel jij jezelf weleens de vraag: wat heeft het voor zin dat ik thuis water bespaar als grote fabrikanten water ‘verspillen’? Goed punt, want er zijn nu al 4 miljard mensen op deze wereld voor wie schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is. Daarom gaan wij achter grote gebruikers van water aan.

Hoe dat in zijn werk gaat? Ik probeer bedrijven beter te laten omgaan met water. Door hun waterverbruik te verminderen of door schoner te werken. Wat ik doe is letterlijk het gesprek aangaan met die bedrijven. Ik daag ze uit om inzicht te geven in hun waterproblemen zijn. En wat ze van plan zijn daaraan te gaan doen. Ook omdat het beter is voor hun eigen portemonnee.

Häagen-Dazs, Bugles en Cheerios

Die gesprekken zijn vaak een kwestie van lange adem. Niet alle bedrijven zien water als een acuut probleem. Maar de aanhouder wint. Neem een bedrijf als General Mills, een groot Amerikaans voedingsmiddelenbedrijf met producten als Häagen-Dazs, Bugles en Cheerios. Daar heb ik met andere beleggers meer dan een jaar mee gesproken. Vervolgens zijn ze in actie gekomen.

Ze hebben het waterverbruik in hun fabrieken fors teruggebracht. Daarna hebben ze hun eigen boeren geholpen minder water te gebruiken. Dubbele winst: General Mills werkt duurzamer, goedkoper en efficiënter, en de streek waar die boeren werken heeft weer meer water tot zijn beschikking. Ik word daar heel blij van. Praten helpt, daar ben ik van overtuigd. 

Piet Klop, waterexpert PFZW
Piet Klop, PFZW

 

Over Piet

Piet Klop is verantwoord beleggen adviseur voor PFZW. Hij houdt zich bezig met het thema waterschaarste/watervervuiling. Door te investeren in bedrijven kunnen we als aandeelhouder van een bedrijf meepraten over de keuzes die worden gemaakt.

Jouw pensioengeld

En tegelijkertijd groeit jouw pensioengeld door deze beleggingen. Zo blijft er behalve genoeg geld voor jouw oude dag nog meer moois over om van te genieten. PFZW belegt onder andere in bedrijven die zich inzetten in voldoende schoon water voor iedereen.

Meer over duurzaam beleggen: Samen werken aan een betere wereld

Reacties