PFZW

Blog

Vegavrijdag met Talitha

Koken met groenten

Eet jij vaak vlees? De productie van vlees heeft een grote impact op het milieu. Ruim 14% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt door de vleesproductie en veehouderij. Als we wat vaker vegetarisch zouden eten, kunnen we een groot verschil maken.

Oh nee, CO2!

Je hoort het vaak, maar wat betekent CO2 nu precies? Dit staat voor de broeikasgas kooldioxide, wat ontstaat bij het gebruik van energie. Als je kijkt naar de vleesindustrie, dan komt deze gas op vele onderdelen van het productieproces vrij. Van het verzorgen en slachten van de dieren, tot het maken van veevoer en de teelt van voergewassen.

Ontmoet Talitha

Talitha (26 jaar) uit Tilburg eet een dag vegetarisch en deelt haar ervaring met ons. Talitha werkt bij het Expertisecentrum Autisme Amarant Groep in Tilburg, een behandelcentrum voor mensen met autisme. Ze is daar kinder- en jeugdpsycholoog. Werken in zorg en welzijn is behalve leuk ook wel zwaar, vindt Talitha. "Door genoeg te slapen en regelmatig te sporten zorg ik ervoor dat ik scherp blijf."

Kies vega!

Vegetarisch eten is Talitha niet vreemd. Ze eet het minimaal één keer in de week. Waarom? "Het is gezond, erg lekker en beter voor het milieu." Talitha vindt dat ze te weinig stilstaat bij de impact van vlees op het klimaat. "Ik las dat 1 kilo rundvlees qua uitstoot gelijk is aan 180 kilometer rijden met de auto. Dat is toch bizar?"

Dagmenu

En daarom zouden we wat vaker vegetarisch moeten eten! Als je geen vlees eet, wat eet je dan wel? Hier is Talithas eetdagboek:

Ontbijt
Halfvolle yoghurt met fruit en muesli.

Lunch
Pompoenbrood met boter en kaas.

Avondeten
Orzo met courgette, romatomaten en pijnboompitten. Afgemaakt met kaas!

(Ik hoor je denken: wat is orzo? Dat is pasta in de vorm en grootte van rijstkorrels.)

Het ontbijt van Talitha
Het ontbijt van Talitha

Smaakt het naar meer?

Talitha: "Met een goede vegamaaltijd hoef je vlees echt niet te missen. Het is soms zelfs lekkerder dan een stukje vlees. Ik raad iedereen aan het vaker te doen!"

En nu jij!

Zou jij een dag vegetarisch kunnen eten? Of ken jij nog een lekkere vegetarische maaltijd om anderen te overtuigen? Deel het hieronder in de comments!

Talitha

Over Talitha

Talitha (rechts) is 26 jaar en woont in Tilburg. Ze werkt 4 jaar bij het Expertisecentrum Autisme Amarant Groep in Tilburg als psycholoog. Hier geeft ze individuele behandeling, groepsbehandeling en voert ze diagnostiek uit. Talitha bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW).

Misschien vind je dit ook leuk:

Achtergrond

Vegavrijdag met Renske

Een dagje zonder vlees. Waarom doet Renske dit? Voor de productie van 1 biefstukje moet 3000 liter water worden gebruikt. 3000!

Blog

Sprouts: verleiden met vers

Wat stop jij het eerst in je mandje? In Nederlandse supermarkten ga je eerst langs de groenteafdeling. In Amerika niet. Daarom belegt PFZW in Sprouts.

Achtergrond

Gezond eten in de kinderopvang

Werk je in de kinderopvang? Hoe is het daar gesteld met (on)gezond voedsel voor de kinderen? Lees deze 4 tips!

Achtergrond

Buik vol van plastic soep

Steeds meer plastic belandt in wateren. De gevolgen zijn enorm. Gelukkig zijn er mooie initiatieven en wat kunnen we zelf bijdragen? 

Achtergrond

Verspilling? Kijk, ruik, proef!

In Nederland gooien we samen zo’n 700 miljoen kilo voedsel weg. Per jaar! Daarom richtte Bob de Verspillingsfabriek op.