PFZW

Achtergrond

Vegavrijdag met Renske

Betere Wereld groenten

Hoe vaak per week eet jij eigenlijk vlees? In Nederland eten we gemiddeld 4,8 dagen per week vlees. Dat is vaak. Wist je dat de productie van vlees ontzettend slecht is voor het milieu? Voor ieder biefstukje dat we eten is 3000 liter water nodig. 3000! Door 1 keer per week vegetarisch te eten, maak je al een wereld van verschil.

Een dagje geen vlees

Renske (26 jaar) uit Amsterdam eet een dag vegetarisch en deelt haar ervaring met ons. Renske werkt als persoonlijk begeleider bij Lister in Utrecht, dat huisvesting en begeleiding biedt aan mensen met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. In haar werk begeleidt Renske cliënten bij vragen en problemen die zij in het dagelijks leven ervaren. Ze vindt haar werk leuk omdat elke dag anders is. Renske sport regelmatig en probeert zo gezond mogelijk te eten.

Vegetarisch eten past goed in dat plaatje! Renske: "Ik eet af en toe vegetarisch, omdat ik weet dat het beter is voor het milieu. Ik zou het vaker willen doen, maar ik houd nu eenmaal heel erg van vlees. Ik vind het best heftig als ik hoor en lees wat de vleesproductie voor invloed heeft op het klimaat. Ik schrik daarvan. Vooral als je je bedenkt wat de gevolgen zijn op lange termijn."

Het menu

Een dag zonder vlees. Hoe is dit voor Renske? En smaakt het naar meer? Renske deelt haar eetdagboek met ons. Bon appétit!

Ontbijt
Kwark met blauwe bessen, banaan, honing en granola.

Lunch
2 harde, bruine broodjes met hummus, kaas, 2 eieren en komkommer.

Avondeten
Couscous met gegrilde groenten (courgette, paprika en aubergine), feta, avocado, munt en gemengde noten. Met wat brood en smeersels erbij!

Lekker gegeten?

Renske: "Ik heb vlees niet gemist, hoor! Voor mij is het niet moeilijk om een dag vegetarisch te eten. Ik denk ook niet dat je per se elke dag vlees nodig hebt, aangezien er zoveel andere producten zijn die het kunnen vervangen. Ik kies en eet bewust. In plaats van zowel bij het ontbijt, de lunch en het avondeten vlees te eten wil ik het minderen."

Durf jij het aan?

Zou jij een dag vegetarisch kunnen eten? Of ken jij nog een lekkere vegetarische maaltijd om anderen te overtuigen? Deel het hieronder in de comments!

Renske

Over Renske

Renske is 26 jaar en woont in Amsterdam. Ze werkt nu bijna 2 jaar bij Lister in Utrecht als persoonlijk begeleider. Renske bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW).

Misschien vind je dit ook leuk:

Overig

Hoe zuinig ben jij met water?

Hoe lang sta jij onder de douche? Gooi jij je oude spijkerbroeken weg of eet je veel vlees. Ben je benieuwd hoeveel water jij verbruikt? Test jezelf!

Blog

Schnitzels van dichtbij

Horecahoofd Lex kookt met lokale ingrediënten. Dat levert gezond, vers en duurzaam eten op voor patiënten en medewerkers.

Blog

Sprouts: verleiden met vers

Wat stop jij het eerst in je mandje? In Nederlandse supermarkten ga je eerst langs de groenteafdeling. In Amerika niet. Daarom belegt PFZW in Sprouts.