Overig

Van politieagent tot ambulancechauffeur

Van politieagent tot ambulancechauffeur

In 2016 begon Jonas van der Steen de opleiding tot ambulancechauffeur. Daarvoor werkte hij 20 jaar als politieagent. Jonas is samen met zijn collega Henk Schuck hoofdrolspeler in aflevering 2 van de mini-documentaire 'Eerste Week, Laatste Week'.  In tegenstelling tot Jonas, die net nieuw is op de ambulance, gaat Henk binnenkort met pensioen.
 

Je kan dit werk niet tot je 67e of zo doen. Maar daar ben ik nu nog even niet mee bezig

Jonas, wat is jouw rol precies op de ambulance?

"Ik ben ambulancechauffeur. Die term omvat niet helemaal wat het werk inhoudt, vind ik. Ik rijd inderdaad de ambulance, maar assisteer ook de verpleegkundige bij medische handelingen. Ik moet een goede inschatting kunnen maken van het ziektebeeld. Welke handelingen horen erbij? Afhankelijk daarvan weet ik welke medicijnen en spullen ik moet klaarleggen voor de verpleegkundige. Je moet goed kunnen aanvoelen wat er gaat gebeuren."

Henk en Jonas
Henk en Jonas, wachtend op de volgende melding


Hiervoor werkte je als politieagent. Waarom de overstap?

"Ik vind werken in de hulpverlening erg leuk, zowel als politieagent als op de ambulance. Alleen kom je veel agressie tegen als politieagent. Daar was ik wel een beetje klaar mee. Ik wilde op een leukere manier met mensen omgaan en voor mensen zorgen.

Voordat ik bij de politie kwam, wilde ik altijd al verpleegkundige worden. Dat is er toen niet van gekomen, omdat ik toevallig het politiewereldje in rolde. Ik had niet verwacht dat mijn droom nog werkelijkheid zou worden. Het was totaal naar de achtergrond gezakt. Door mijn oom ben ik er weer over na gaan denken. Hij is ambulanceverpleegkundige."

Wat is het grootste verschil?

"De rust. Als je bij de politie een spoedmelding krijgt, ren je meteen naar de auto. Het is altijd rommelig en gehaast. Op de ambulance is er veel meer structuur. Alles is gebaseerd op rust, waardoor je je werk goed kunt doen. Je kijkt eerst waar je precies naartoe moet. Onderweg bespreek je de melding met z'n tweeën. Wat is het voor melding? Wat kunnen we verwachten? Hebben we nog iets nodig van collega's? Je bent goed voorbereid."

Ik wilde op een leukere manier met mensen omgaan en voor mensen zorgen

Hoe was de omschakeling naar ambulancechauffeur?

"Dat was wel even wennen. Ik was niet medisch geschoold. Ik moest eerst een opleiding doen, van 9 maanden. Gek om weer in de boeken te duiken. Het traject zelf was trouwens ook lastig, om binnen te komen. Veel mensen solliciteren op de functie van ambulancechauffeur.

Ik heb er meteen voor gezorgd dat ik mijn EHBO-diploma's op orde had, en dat ik mijn groot rijbewijs haalde. Dat moest allemaal op eigen kosten. Ik solliciteerde. Na een paar strenge voorrondes ben ik uiteindelijk aangenomen."

Leer je veel van collega's die langer in het vak zitten, zoals Henk?

"Ja, zeker. Henk heeft veel ervaring. Hij heeft ook op de hartbewaking gewerkt. Henk heeft me bijvoorbeeld geleerd hoe ik een ECG-scan moet aflezen. Dat is een hartfilmpje. Ik moet dit altijd uitdraaien.

Maar hoe gek is het eigenlijk als ik dan niet weet hoe ik het moet interpreteren? Waar ik alleen maar streepjes zag, heeft Henk me de achtergrond uitgelegd. Nu kan ik het zelf ook lezen en begrijp ik wat er staat."

Hoe zie je je loopbaan nu voor je?

"Ik ben net begonnen op de ambulance en wil hier nog lange tijd blijven. Hoe ik mijn loopbaan verder voor me zie? Daar denk ik nu nog niet zo over na. Natuurlijk hebben we het er met collega's wel eens over. Dat je dit werk niet tot je 67e of zo kunt doen. Maar daar ben ik nu nog even niet mee bezig."

 

Jonas van der Steen en Henk Schuck zijn collega's. Jonas is ambulancechauffeur en Henk ambulanceverpleegkundige bij RAV IJsselland. Zij werden een week gevolgd door filmmaker Wim van der Aar in opdracht van PFZW. Deze aflevering is de tweede in een reeks van 4 mini-documentaires. 


Bekijk hieronder de mini-documentaire Eerste Week, Laatste Week, met Henk en Jonas. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Overig

Jonas start, Henk bouwt af

In ‘Eerste week, laatste week’ maak je kennis met ambulancechauffeur Jonas. Wat leert hij van Henk die met pensioen gaat?

Overig

Hallo Erzsébet, Tot ziens Wim

In ‘Eerste week, laatste week’ krijg je een inkijkje in wat Erzsébet kan leren van Wim, die bijna met pensioen gaat.