PFZW

Blog

Skip je herfstdip!

Vrouw in de regen

Deze tijd van het jaar maakt sommige mensen somber. Herken je dat? Korte dagen, koud en nat buiten. Wij zetten een paar tips op een rij die je weer wat gelukkiger maken.

Tip 1: pak een paraplu ;)

Regen een excuus om binnen te blijven? Euh nee, ga lekker naar buiten! Veel meer binnen blijven betekent minder bewegen, ongezonder eten: het draagt er allemaal toe bij dat je je eigen stemming somberder maakt. Een somber gevoel in het najaar heeft vooral te maken met een veranderende hoeveelheid licht, wat ervoor zorgt dat je melatonine-aanmaak (het hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden) vermindert. Dus: ga naar buiten. Buiten bewegen in het daglicht doet je goed.

Tip 2: wees dankbaar

Noteer elke dag voordat je gaat slapen een lijstje met drie dingen waar je dankbaar voor bent. Volgens onderzoek van de universiteit van de Amerikaanse staat Indiana zal je brein na 21 dagen je omgeving positiever ervaren waardoor je je daadwerkelijk gelukkiger voelt.

Tip 3: vier successen

Heb je thuis of op je werk een doel bereikt? Vier het! Door een beloning aan een behaald doel te koppelen, zal je veel meer stilstaan bij wat je hebt bereikt en het geluksgevoel door je lichaam voelen stromen.

Tip 4: relativeer

Hoe jij kiest om in het leven te staan, speelt een belangrijke rol in je geluksgevoel. Baal je vanwege een file? Of omdat een gesprek met een cliënt niet liep zoals je wilde? Zeg dan tegen jezelf: ‘Als dat je grootste probleem is, dan is het helemaal zo erg nog niet.’ Je weet dat je gelijk hebt.

Tip 5: deel geluk met anderen

Geluk is het enige dat verdubbelt als je het deelt. Uit vandaag eens je dankbaarheid naar een collega of vier samen een gemeenschappelijk succes.

Tip 6: geluk is nu!

De grootste misvatting over geluk is dat het een doel is dat je kunt nastreven. Dat je gelukkig kunt wórden. Dit is een denkfout. Geluk is iets wat je alleen nu kunt voelen. Vraag jezelf daarom vandaag eens af: ‘Wat kan ik nú doen om gelukkig te zijn?’ Maak het klein en behapbaar. Men zegt niet voor niks: geluk zit in kleine dingen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Achtergrond

Rennen in de thuiszorg

Op haar werk is het vaak hard lopen. Dat weerhoudt Nanda er niet van dit ook in haar vrije tijd te doen. Een slim besluit!