PFZW

Interview

Rik Leemans: minder plastic zou mooi zijn

Rik Leemans: minder plastic zou mooi zijn

Lig jij wakker van de aarde die opwarmt? Of heb je het idee dat je er niet zo veel aan kunt veranderen? Klimaatdeskundige Rik Leemans van de Universiteit Wageningen vertelt over de opwarming. En wat zorgsector kan doen.

Wanneer besloot je om klimaatdeskundige te worden en waarom?

"In 1985 was ik in Zweden, na mijn studie biologie. Ik hoorde toen dat in het koude Sundsvall, midden in Zweden, het in de toekomst warm genoeg zou zijn om suikerbieten te verbouwen… Dit fascineerde me. Toen besloot ik om klimaatdeskundige te worden."

Rik Leemans: minder plastic zou mooi zijn
Klimaatdeskundige Rik Leemans

 

Alles wat wij uitstoten, blijft zeker 1000 jaar in de lucht hangen

Je zegt dat de mens bijdraagt aan dit milieuprobleem. Hoe?

"Alles wat wij uitstoten, blijft minstens 1000 jaar in de lucht hangen. Als je de uitstoot vermindert, heeft dat dus een effect over een heel lange termijn. Blijft de uitstoot op het huidige niveau, dan stijgt de temperatuur zeker 3 tot 4 graden. Gebeurt dat, dan stijgt het water in de zee in de komende 500 tot 1.000 jaar 6 tot 7 meter. Nederland kan een stijging van 2,5 meter aan, daarna komt ons land onder water te staan. Daar kan iedereen bij helpen, bijvoorbeeld door van fossiele brandstoffen over te gaan op duurzame bronnen, zoals zonne- of windenergie."

Hoe is het volgens jou in de sector Zorg en Welzijn gesteld met klimaatvriendelijkheid?

"Ziekenhuizen, (zorg)instellingen en andere grote gebouwen leveren de meeste uitstoot. Vooral om ervoor te zorgen dat deze gebouwen in de zomer koel zijn en in de winter warm. Met name dat koelen, kost veel energie. Daar is nog veel winst te behalen, door energie-neutrale gebouwen neer te zetten. Daarnaast produceert de zorg vrij veel plastic afval. Het zou mooi zijn als de gezondheidssector dat de komende jaren verandert."

Heb je een advies voor de directeuren? ;-)

"Nou, de kans op hittegolven neemt toe. Daar kan een zorginstelling op inspelen, door te zorgen dat de zon niet binnenvalt. Zorg voor schaduw op de ramen, door een grotere overkapping. Of een glaswand voor het raam, waardoor er een isolerende tussenruimte ontstaat die de warmte afvoert."

De zorg produceert vrij veel plastic

Op welke manier kunnen we zelf wat doen voor het klimaat?

"Door minder te vliegen en rood vlees te eten, lever je een bijdrage aan een beter milieu. Bij vliegen komen heel veel broeikasgassen vrij; dat geldt ook de productie van (rood) vlees. Zelf heb ik jaren geleden zonnepanelen aan laten leggen. Daarmee bespaar je enorm veel energie. Daarnaast kun je kiezen voor LED-lampen en de thermostaat net 2 graden lager zetten. Krijg je het fris, trek dan een trui aan. Isoleer je huis goed, dat verdien je echt snel terug. En heel simpele dingen soms; kook je aardappels bijvoorbeeld met een deksel op de pan. Niet alleen is dat energiebesparend, ook zijn je aardappels eerder klaar."

Over Rik

Rik Leemans is klimaatdeskundige. Hij is als hoogleraar Milieukunde (Environmental Systems Analysis) verbonden aan de Universiteit van Wageningen. In zijn onderzoek focust hij zich voornamelijk op biodiversiteit en ecosystemen en de veerkracht, kwetsbaarheid en duurzaamheid ervan.

PFZW en Klimaatverandering

PFZW investeert jouw pensioengeld in bedrijven die CO2-efficiënt bouwen of produceren. Bijvoorbeeld in CBRE Dutch Office Fund.

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Overig

Milieuvriendelijk besparen

Het is heel simpel: je inzetten voor een beter milieu kan je ook nog een besparing opleveren. Lees deze bespaartips.

Achtergrond

Plasticvrij boodschappen doen

Plastic verpakkingen? Die zijn schadelijk voor het milieu. Daarom experimenteren supermarkten met plasticvrije producten.

Pensioenvraag

In gesprek met Shell

Andrew legt uit waarom PFZW niet voor of tegen stemde tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell.