PFZW

Achtergrond

Plasticvrij boodschappen doen

Plastic in supermarkt

Plastic verpakkingen zijn direct hun nut kwijt na het eten of drinken van de producten. Terwijl ze nog lange tijd daarna schadelijk zijn voor het milieu. Er is een beweging gaande in supermarktlandschap... 

Er poppen steeds meer verpakkingsvrije supermarkten op. Nederland kent er één: De Verpakkingsvrije Winkel in Leiden. Klanten vullen hier hun eigen meegebrachte bakjes en potjes. Toch zijn verpakkingsvrije supermarkten nog niet zo succesvol. Hoe komt dit? Boodschappen doen moet vooral snel en gemakkelijk zijn voor de consument.

Plasticvrije supermarkten

Hoewel verpakkingsvrij dan misschien nog niet werkt, zijn supermarkten wel aan het experimenteren met plasticvrije producten. Zo opende Ekoplaza in februari een plasticvrije pop-up-store in Amsterdam, de eerste plasticvrije supermarkt ter wereld!

Je hoeft niet te wachten, je kunt vandaag al stappen zetten door te kiezen met je vork

In het Ekoplaza Lab werkt de winkelketen aan technieken om het gebruik van plastic te verminderen. En aan manieren om de consument meer bewust te maken van de keuze die ze hebben. "Je hoeft niet te wachten, maar kunt vandaag al stappen zetten door te kiezen met je vork," zegt Erik Does, directeur van Ekoplaza.

Duurzame verpakkingen

Moeder Natuur heeft voor veel groenten en fruit 'natuurlijk' een slim hoesje bedacht. Andere producten moeten verpakt worden om (langer) houdbaar te blijven. Hiervoor hoeft helemaal geen plastic worden gebruikt. Materialen als glas, blik of karton zijn milieuvriendelijkere alternatieven.

Bio? Logisch!

Een nieuwe ontwikkeling zijn verpakkingen gemaakt van biomateriaal. Dit materiaal is volledig composteerbaar door de natuur, wat betekent dat het omgezet kan worden naar humus. Wat weer gebruikt kan worden als voeding voor de bodem. Zo is de cirkel rond!

Plastic in supermarkt
Plastic in de supermarkt

Laat je niet misleiden

Soms lijkt en voelt een verpakking als plastic, maar is het dat niet. Het kan gemaakt zijn van plantaardig afval of hout. Andersom geldt dat verpakkingen soms plasticvrij lijken terwijl er toch plastic in verwerkt is. Steeds vaker wordt een plastic free keurmerk gebruikt. Zo kun je met een gerust hart plasticvrij boodschappen doen.

Waste free

Plasticvrije boodschappen passen binnen een trend die wereldwijd op gang komt: proberen om 'waste free' – ofwel zonder afval – te leven. Het is haast onmogelijk om 0 afval te maken in de weggooimaatschappij waarin we leven. We kunnen afval wel zoveel mogelijk voorkomen. 

Doe mee!

Hoe je dit doet? Er zijn nu zelfs webshops waar je (duurzaam geproduceerde!) spullen kunt kopen die jou helpen jouw (plastic) afval te verminderen. Kijk bijvoorbeeld eens op Levenzonderafval.com, waar je leuke snackbakjes, fruitnetjes en herbruikbare boterhammenzakjes met klittenband of rits kunt kopen.

 

Heb jij zelf nog leuke en slimme ideeën? Deel ze hieronder!

Misschien vind je dit ook leuk:

Overig

Milieuvriendelijk besparen

Het is heel simpel: je inzetten voor een beter milieu kan je ook nog een besparing opleveren. Lees deze bespaartips.

Achtergrond

Verspilling? Kijk, ruik, proef!

In Nederland gooien we samen zo’n 700 miljoen kilo voedsel weg. Per jaar! Daarom richtte Bob de Verspillingsfabriek op.