PFZW

Video

Me-time! Zo haal je meer uit je vrije tijd

Zo, eindelijk wat ademruimte? Als je een ontzettend drukke periode achter de rug hebt, is het tijd om weer eens lekker aan jezelf te denken. Maar hoe haal je meer uit je vrije tijd? En hoe zorg je ervoor dat je straks weer vol power en motivatie op de werkvloer staat? Lifestylecoach Nikki Hogeboom geeft je 5 tips.

Tip #1 Prioriteren

“Prioriteren is de eerste tip die ik kan meegeven. Een lege agenda is zo weer gevuld met allerlei ‘moetjes’. Om mijn mindset goed te houden, is het belangrijk om mezelf momenten te gunnen waarin ik optimaal kan opladen. Zo heb ik weer voldoende energie om al die dingen (die ik met passie, enthousiasme en heel veel liefde doe) te kunnen blijven doen.

Want zorg je eerst goed voor jezelf? Pas dan ben je in staat zo goed mogelijk te zorgen voor een ander!”

Leer jezelf kennen. Laad jij liever op met een meditatie of een hardloop rondje door het park?

Tip #2 Leer jezelf eens écht goed kennen

“Iedereen reageert anders op stress en gaat op een andere manier ermee om. Een goede balans vind je wanneer je weet waar je stress van krijgt, hoe je kunt ontspannen én waar je energie van krijgt. Iedere dag een rondje hardlopen? Mediteren in de vroege ochtend? Of juist even de muziek heel hard zetten en meezingen en dansen? Wat het ook is, zorg ervoor het weinig mentale inspanning kost en dat het gemakkelijk in je dagelijkse routine past."

Tip #3 Ga niet van 0 naar 100

“Tijdens mijn coaching hoor ik vaak: ‘Ik ging eerst wel sporten maar de laatste tijd heb ik er helemaal geen tijd of puf meer voor.’ Dat is voor mij altijd een teken dat je werk-privé uit balans is. Als je het sporten weer gaat oppakken, ga dan niet meteen van 0 naar 100 maar bouw het op.

Mijn tip: stel een doel voor jezelf en zet een stip aan de horizon. Zorg ervoor dat je stap voor stap richting dat doel gaat. Stel je wilt hardlopen weer oppakken. Kijk waar jij ruimte in je agenda kan maken om 1 keer in de week te gaan hardlopen. Gaat dat goed? Bouw het rustig op en wees tevreden met wat je wél kan doen. Luister dus goed naar je lichaam; genoeg is genoeg!"

Luister naar je prikkels, zegt Nikki. Is je batterij weer opgeladen of heb je rust nodig?

Tip #4 Slaap: de belangrijkste voeding voor je lichaam en geest

“Wist je dat de ruimte waarin je slaapt, je slaapstructuur én je mindset superveel invloed hebben op je slaapkwaliteit? De kunst van een goede nachtrust is ontdekken waar je goed van in slaap valt. Moet het bij jou donker of licht zijn? Val je goed in slaap van een warm of een koel dekbed? Een goed matras heeft trouwens meer invloed op je slaapkwaliteit dan je misschien denkt…

Ook heel belangrijk: structuur aanbrengen in je slaapgedrag. Dit zorgt ervoor dat je op vaste momenten moe bent en weer wakker wordt. Als er ‘s avonds nog honderd gedachten door je hoofd flitsen, gooi ze eruit. Schrijf bijvoorbeeld al je gedachten eerst eens op papier en leg het vervolgens weg. Pak dan een goed boek of doe een ontspanningsoefening. Het kan van alles zijn, zolang je het maar met je volledige aandacht doet. En vergeet niet je telefoon weg te leggen! Het blauwe licht van je telefoon zorgt er namelijk voor dat je hersenen actief blijven.”

Tip #5 Luister naar je prikkels!

“Wanneer ben je moe en is het tijd om even een momentje voor jezelf te kiezen? En wanneer helpt het juist om met een paar vrienden of vriendinnen erop uit te gaan? Het antwoord weet je pas wanneer je achteraf, zonder oordeel naar jezelf, op de situatie reflecteert. Belangrijk is dus dat je goed onderzoekt wat het beste bij jou past.

Ik stel daarom altijd voor om terug te kijken naar de situatie: wat ging eraan vooraf en wat heeft dit mij gegeven? Is mijn batterij weer opgeladen – of juist niet? Goed luisteren naar je prikkels dus!”

Personalia

Over Nikki

Naam Nikki Hogeboom

Geboortejaar 1987

Woonplaats Utrecht

Werk Lifestylecoach/coach en trainer

Krijg in 1 minuut nóg meer tips

Bekijk video
Video

Meer energie nodig? Zo laad je pas echt op

Om je werk goed te kunnen doen, is het belangrijk om je mentaal en emotioneel goed te voelen. Mindhacker en ademcoach Merel Bevaart geeft je tips om hierbij te helpen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Bekijk video
Video

Meer energie nodig? Zo laad je pas echt op

Om je werk goed te kunnen doen, is het belangrijk om je mentaal en emotioneel goed te voelen. Mindhacker en ademcoach Merel Bevaart geeft je tips om hierbij te helpen.

Blog

"Geef je lijf nu de kans om bij te komen"

Hoe zorg je ervoor dat je weer oplaadt en niet instort nu de werkdruk (hopelijk) wat lager wordt? Bertus is ontwikkelingspsycholoog en universitair docent en geeft tips om met stressvolle gebeurtenissen om te gaan en er daarna van bij te komen.