PFZW

Interview

Lynn: “Een jaar is lang genoeg voor verandering”

Lynn blogt: “Een jaar is lang genoeg voor verandering”

Lynn is reporter voor Betere Wereld en interviewt mensen die werken in zorg en welzijn. We zijn altijd op zoek naar bijzondere verhalen. Om te beginnen, heeft Lynn er zelf ook een te vertellen. Een jaar lang dronk zij alleen maar kraanwater. Voor een goed doel en om zichzelf uit te dagen. Lees hoe dit haar verging en wat voor effect het had op haar gezondheid en leven.

Lynn en Judy
Lynn en Judy


In 2015 werkte ik samen met Judy. Hij is geboren en opgegroeid in Haïti. Als jongetje werd hij geadopteerd door een Nederlands gezin. Hij begon zijn eigen stichting en zette een broodbakkerij op in Haïti. Om aandacht te vragen voor zijn bakkerij, begon hij dit ietwat gekke experiment. Een jaar lang kraanwater drinken. Zijn missie: water voor brood.

Kraanwater

Of ik mee wilde helpen met de website? Ja, hoor! Maar dan moest ik zelf ook wel meedoen natuurlijk. Zo gezegd, zo gedaan. 365 dagen kraan(!)water. Want het bottelen en transporteren van mineraalwater is belastend voor het milieu. Bovendien is Nederlands kraanwater goed.

Proost!

Geen koffie, thee, frisdrank, melk. Geen wijntje op het terras. Op dat moment besefte ik me nog niet dat dit ook zou betekenen: proosten op mijn vrienden als kersvers bruidspaar met een glas water. Klinkend het nieuwe jaar in met – jawel – een glas water.

Afkicken

Voor de wateruitdaging dronk ik gemiddeld 4 à 5 kopjes koffie per dag. En ik dronk ook elke dag frisdrank. Je lichaam is snel gewend aan de suikers en cafeïne dat het binnenkrijgt. Ik had echt wel afkickverschijnselen toen ik daar abrupt mee stopte. De eerste paar weken had ik hoofdpijn, kwam moeilijk in slaap en ik was moe. Niet veel later voelde ik me ineens superfit! Ik had meer energie. En ik voelde me gewoon gezonder. Of het nu tussen mijn oren zat of niet, het voelde fijn.

Het is haast vreemd als je geen biertje meedrinkt. Gek, toch?

Lichaam...

Mooi meegenomen: mijn huid werd beter, mijn haar glanzender. En ik ging meer sporten. Een soort sneeuwbaleffect. Of ik afgevallen was, vragen veel mensen mij nog steeds. Dat is een natuurlijk gevolg als je minder suikers binnenkrijgt en meer beweegt. Maar daartegenover stond wel dat ik mezelf vaker iets lekkers gunde. Ook als tegenhanger voor het toch wel ‘saaie’ water dat weinig smaak heeft.

...En geest

Het experiment had effect op mijn lichaam. Maar het heeft me ook aan het denken gezet. Het deed me beseffen hoe normaal het eigenlijk is om ‘een glaasje’ te pakken. Op een verjaardag. Tijdens een goede film of een lekkere maaltijd. Op een vrijdag, na een lange week werken. We verzinnen altijd wel een goed moment.

De BOB

Tijdens het uitgaan met vrienden kreeg ik vaak de vraag of ik A) zwanger was of B) de BOB was. Want andere verklaringen waren er toch niet voor dat glas water in mijn hand? Opvallend vond ik de vragen en reacties die ik kreeg in sociale kringen. Het is haast vreemd als je niet drinkt. Gek, toch?

Mijn eerste drankje was een glas frisdrank met ijs, zoals in de reclame

En nu?

Mijn eerste drankje na 1 jaar was een glas frisdrank, met ijs en citroen. Zoals in de reclame. Ik geniet weer van een kopje koffie in de morgen en een glaasje wijn in het weekend. Water is voor mij wel de standaard geworden, en dat zal zo blijven. Een jaar is lang genoeg voor gedragsverandering.

Doe mee!

Vraag jij jezelf ook weleens af wat je kunt doen voor een beter milieu? Drink vaker kraanwater. Niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook veel minder belastend voor het milieu dan mineraalwater of frisdrank uit flessen. En het is goedkoper. Win-win-win!

 

Pen Aubrain

Judy haalde met de wateractie sponsorgeld op voor Pen Aubrain, zijn bakkerij op Haïti. Na jaren van voorbereiding en proefdraaien, opende Pen Aubrain in mei officieel haar deuren. Met dit project wil Judy de lokale werkgelegenheid stimuleren en goed, betaalbaar brood bieden aan mensen in Haïti.

PFZW en Water(zekerheid)

PFZW investeert in bedrijven die zich inzetten in voldoende schoon water voor iedereen. Bijvoorbeeld in Gerberit. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Blog

Frisser dan kraanwater

Het watertappunt bij Landstede Kinderdagverblijf is een regelrechte hit. “Het water is schoner en dat proef je!”