PFZW

Blog

Luier wordt kunstmest

Luier verschonen baby

De kinderdagverblijven van Stichting Kinderopvang Stad Groningen verbruiken jaarlijks 1 miljoen luiers. Sinds vorig jaar doen ze mee aan een recyclingproject. Alle gebruikte luiers worden binnenkort in een speciale fabriek verwerkt tot nieuwe producten. Kleinere afvalberg, beter voor het milieu.

Volgens het laatste Klimaatrapport van de VN is het ambitieus, maar wel degelijk haalbaar om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Míts landen en bedrijven de juiste maatregelen nemen voor duurzame energie en minder afval en vervuiling. In dat geval kan de CO2-uitstoot in 2030 verminderd zijn met 45%. En in 2050 zelfs teruggedrongen tot 0.

Binnenkort is de eerste recyclingfabriek in Noord-Nederland klaar voor gebruik

Zo’n maatregel is bijvoorbeeld het recyclen van luiers bij kinderdagverblijven en incontinentiemateriaal bij zorginstellingen. Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) geeft het goede voorbeeld. Binnenkort is de eerste recyclingfabriek in Noord-Nederland klaar voor gebruik. Sinds vorig jaar scheiden de SKSG-kinderdagverblijven alvast de miljoen luiers die zij per jaar weggooien, om te wennen aan het proces.

Pedagogisch medewerker Janis
Pedagogisch medewerker Janis

Luier-recyclingfabriek

Wat gebeurt er met de gebruikte luiers? Deze worden bij de kinderdagverblijven verzameld in speciale containers, gescheiden van het overige afval. SKSG werkt samen met organisatie Stopmijnafval.nl, die de containers ophaalt en wegbrengt naar de luier-recyclingfabriek. Daar worden alle ingezamelde luiers verwerkt in een speciale reactor. De luiers worden daarin verhit tot 250 graden. Door de hoge temperaturen breken alle bacteriën en virussen af. Het restmateriaal dat na verhitting komt bovendrijven wordt verwerkt in groen gas, plastic, kunstmest en biomassa.

Geen extra moeite

Janis Eisses is senior pedagogisch medewerker bij SKSG. Zij vindt het een heel goed initiatief om de luiers te scheiden en te recyclen. "Nu realiseer je je eigenlijk pas hóeveel afval de luiers opleveren. Sinds we ze scheiden in de speciale containers, hebben we 90% minder restafval. En voor ons is het geen extra moeite. Ik vind het een fijne gedachte dat we op deze manier de wereld mooi houden voor de generaties die na ons komen."

Over Janis

Janis Eisses-Pelupessy (39 jaar) is senior pedagogisch medewerker voor de Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG), werkzaam op Locatie Flonkersteen (kinderdagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar). Janis is 13 jaar getrouwd en moeder van 2 kinderen. Sinds 1999 is zij deelnemer van PFZW.

Misschien vind je dit ook leuk:

Overig

In je sas met Leslie

Leslie heeft dagbesteding ’t Anker opgericht voor mensen met een beperking. Wat is zijn filosofie over het helpen van mensen?

Achtergrond

Buik vol van plastic soep

Steeds meer plastic belandt in wateren. De gevolgen zijn enorm. Gelukkig zijn er mooie initiatieven en wat kunnen we zelf bijdragen? 

Interview

Dr. Plastic redt levens

Yusuf en Gamal zijn arts in Indonesië. Lees hoe zij werken als dokter en tegelijkertijd bijdragen aan een schoner milieu.