Overig

Liveblog - Initiatieven als ode aan jullie

Als zorgmedewerker doe je in deze tijd waar je zo goed in bent: zorg verlenen. Het land is dankbaar voor jullie harde werk en laat dat op ontelbare manieren zien. Met deze liveblog, waarin we zoveel mogelijk mooie initiatieven verzamelen, brengt Betere Wereld een ode aan jullie.

Laatste update: maandag 30 maart 2020

Gisteren hadden al ongeveer 20.000 ex-zorgmedewerkers zich aangemeld om bij te springen in de strijd tegen het coronavirus.

Op het platform ‘Extra handen voor de zorg’ worden alle initiatieven voor extra zorgpersoneel gebundeld. Honderden mensen werken mee om zorgcollega’s aan organisaties voor te stellen.

 

Tim Hofman brengt een ode aan zijn moeder en iedereen in de zorg in De Wereld Draait Door.

 

Dit zijn de ‘Olympische’ helden van 2020.

Elkaar een hart onder de riem steken kan op allerlei manieren. Zo lanceerde een Chinese docent en ondernemer samen met zijn team een online platform waarop ziekenhuizen van over de hele wereld ideeën, geleerde lessen en handige tips kunnen uitwisselen. Knowledge is power!

Politie Breda brengt een spontane ‘serenade’ aan de medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Kleine moeite, groot gebaar…. Leerkracht Eddy besloot impulsief iets lekkers mee te nemen voor de opvangmedewerkers.

Vrijdag 27 maart 2020

Door het hele land worden T-shirts en andere creatieve uitingen gemaakt om jullie te steunen en te bedanken voor het harde werk.

Een simpel, maar o zo groot gebaar.

Breda brengt een ode aan iedereen die opstaat voor een ander.

Hartverwarmend om te zien hoeveel T-shirts er al zijn gemaakt om het initiatief #mijnhartvoordezorg te steunen.

Geestelijk verzorger Tim speelde gitaar voor zijn collega’s in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

We maken van de nood een deugd, moet deze vader met zijn twee zoons gedacht hebben. Het drietal hield een blaasconcert op straat.

Nederland laat zich van zijn muzikale kant zien. Zo zong deze man in Steenwijk voor de bejaarde bewoners van het lokale wooncentrum. De medewerkers regelden verschillende optredens voor de bewoners.

Ook kinderen beseffen maar al te goed hoe hard #zorghelden werken

Maandag 23 maart

Bezorg de Zorg: 10.000 vrijwilligers gaan de komende tijd boodschappen doen voor mensen in de zorgsector. Zo voorkomen ze dat jullie na een lange werkdag voor een leeg schap in de supermarkt staan.

Een voorbijganger stuitte op deze spontane, hartverwarmende actie voor het ambulancepersoneel.

Het muzikale duo Suzan en Freek schreven het nummer ‘Ik blijf thuis voor jou’: een dankbetuiging aan jullie en andere helden die Nederland er doorheen helpen.

 

Een man uit Rotterdam toont zijn respect voor het personeel van het Ikazia Ziekenhuis met stoepkrijt.

In Emmeloord werden zondagavond lichtshows gegeven om zorgmedewerkers in het hele land te steunen.

 

You never walk alone. Dat was de boodschap voor de toegewijde medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Maasstad Ziekenhuis (@maasstadzknhuis) op 20 Mrt 2020 om 9:13 (PDT)

 

Door het hele land worden T-shirts gemaakt als steunbetuiging: #mijnhartvoordezorg.

 

Ook kinderen maken zich zorgen om het coronavirus. Pim van 4 maakte samen met zijn moeder een hart voor iedereen die voor de zieke mensen zorgt.

Een muzikale verrassing op de stoep van verpleeghuis Anna Heerkens in Zwolle.

Vrijdag 20 maart 2020

Nu haar zanglessen niet doorgaan, maakt de negenjarige Jo-Anne uit Alphen graag anderen blij met haar stem. Ze geeft een mini-concert in de tuin van een zorginstelling.

Geneeskundestudenten in Groningen bieden hulp aan de zorg. Door op kinderen van zorgmedewerkers te passen, maar ook door in het tijdelijke callcenter van het UMCG te werken en vragen van medewerkers over het virus te beantwoorden.

Bewoners in Amersfoort hebben zich verenigd en ondersteunen mensen die niet zelfstandig uit huis kunnen/mogen of lange diensten draaien in het ziekenhuis. Ze doen boodschappen, halen medicijnen op, laten de hond uit of doen klusjes in huis.

Please stay home for us! We stay here for you. Medewerkers van de operatiekamer van Ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede roepen mensen op zoveel mogelijk thuis te blijven om samen het virus te kunnen bestrijden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door OK Ziekenhuis Gelderse Vallei (@operatiekamer_zgv) op 19 Mrt 2020 om 7:27 (PDT)


Zorgpersoneel mag gratis parkeren in de binnenstad van Amsterdam. Het stadsbestuur wil ervoor zorgen dat zorgmedewerkers zonder problemen in de stad hun werk kunnen doen.

Een rozenkweker uit Rotterdam heeft 2000 rozen gedoneerd aan het Erasmus MC in Rotterdam. In de hal van het ziekenhuis staat een enorm hart van rode rozen.

Nederland wordt opgeroepen om op dinsdag 24 maart om 20.00 uur één minuut lang met een lichtje naar buiten te schijnen. Dit om het crisisteam, dat dag en nacht werkt om het land veilig te houden, in het zonnetje te zetten. Het crisisteam bestaat uit premier Rutte, minister De Jonge (eerst minister Bruins) en het RIVM.

Sporthallen worden ingericht als tijdelijke huisartsenposten. In de regio Zaanstreek-Waterland, maar ook in andere delen van het land.

Veel Nederlanders steken hun handen uit de mouwen om elkaar te helpen. Op het online platform Nu TijdVoorActie worden zoveel mogelijk hulpinitiatieven door jongeren verzameld. Hier kun je je eigen initiatief aanmelden of zelf je hulp aanbieden.

Patissier Menno uit Den Haag besloot het welverdiende koffiemomentje van de medewerkers van woonzorgcentrum WZH Bezuidenhout extra bijzonder te maken door zijn ambachtelijke macarons bij hen langs te brengen.

Woensdag 18 maart 2020

Tussen 19.00 en 19.15 uur luidden woensdagavond massaal de kerkklokken. Kerken in het hele land waren opgeroepen hun ‘stem’ te laten horen: een teken van hoop en troost.

Onder andere voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch wordt met een spandoek het zorgpersoneel een hart onder de riem gestoken.

 

Dinsdag 17 maart 2020

Oud-verpleegkundigen melden zich massaal aan bij een initiatief dat is opgezet om de werkdruk op zorgpersoneel te verlichten. Inmiddels zijn er al 7.000 aanmeldingen. Wil je helpen in de strijd tegen het virus? Op extrahandenvoordezorg.nl worden vrijwilligers gekoppeld aan een zorgorganisatie die hulp kan gebruiken. 

Om 20.00 uur werd door het hele land geapplaudisseerd voor zorgmedewerkers die zich met man en macht inzetten voor mensen die door het coronavirus zijn getroffen. #applausvoordezorg

Veel bloemen en planten op de bloemenveiling in Aalsmeer worden niet verkocht. Om deze niet verloren te laten gaan, gaan medewerkers van de veiling langs bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen in de regio Aalsmeer en Naaldwijk om zorgpersoneel te bedanken voor hun inzet.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn en Stichting IZZ komen deze week samen in actie om de zorgverleners in de frontlinie te bedanken en sturen fruitmanden naar 80 spoedeisende hulp en intensive care adressen.

Maandag 16 maart 2020

Kinderopvangorganisaties gaan ook ’s nachts open om kinderen van mensen in vitale beroepen op te vangen.

Zorgmedewerkers van het OLVG in Amsterdam kijken uit op een spandoek dat speciaal voor hen is opgehangen aan het gebouw aan de overkant.

 

Eva uit Rotterdam maakt ‘pepchalks’ vlakbij de entree van het Ikazia Ziekenhuis.

Partners van zorgmedewerkers laten zien hoe trots ze op hun wederhelft zijn.

Tandartspraktijk Tandarts Jordaan doneert 5000 mondmaskers aan het AMC en roept andere tandartsen op zoveel mogelijk maskers te doneren nu de praktijken alleen nog geopend zijn voor spoedafspraken.

Misschien vind je dit ook leuk: