PFZW

Blog

“Kijk, daar komt een neushoorn!”

VR-bril voor jonge patiëntjes in het ziekenhuis

Een VR (Virtual Reality)-bril is voor jonge patiëntjes een geweldige afleiding, volgens pedagogisch medewerker Ankie van Angelen van het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Het maakt haar werk bovendien een stuk prettiger.

Wat is een VR-bril precies?

"Eigenlijk is de VR-bril een soort grote skibril, die je op je hoofd zet. Je schuift er een smartphone in, waarop 3D-filmpjes zijn geïnstalleerd. Er gaat echt een wereld voor je open. Het is alsof je er zelf deel van uitmaakt. In een filmpje over de dierentuin zie je bijvoorbeeld links een zebra op je af komen, en rechts een neushoorn. Of je zit in de achtbaan, in de onderwaterwereld of op het voetbalveld. Het voelt levensecht."

Voor ons is het heel fijn dat je op deze manier optimale zorg kunt verlenen. Daar doe je het voor

Wat is voor jullie in het ziekenhuis de toegevoegde waarde van de VR-bril?

"Die is groot. Als een kind in paniek is en angstig voor een prik, operatie of onderzoek, is dat voor niemand leuk. Voor het kind in de eerste plaats niet, maar voor ons ook niet. Het is altijd weer heel naar om te zien als een kind lijdt en niet begrijpt wat er aan de hand is.

Soms moeten we er met een paar mensen aan te pas komen om te zorgen dat het kind stil blijft liggen. Maar als het lukt om ze zó voor te bereiden en af te leiden zodat ze rustig blijven, verloopt de behandeling beter en lopen kinderen minder trauma's op. Ze zijn dan ook veel minder angstig voor een eventueel volgend bezoek aan het ziekenhuis.

Voor ons is het heel prettig dat je op deze manier optimale zorg kunt verlenen. Daar doe je het voor. We hadden altijd al een koffer met boekjes, spelletjes en speelgoed OK-attributen, om patiëntjes voor te bereiden en af te leiden. De VR-bril is een prachtige aanvulling."

Kan je uitleggen hoe kinderen reageren?

"Kinderen reageren vaak emotioneel sterk op een ziekenhuisbezoek of opname. De VR-bril leidt ze geweldig af. Ze kunnen daardoor meer ontspannen en het geeft ze ook meer grip op de situatie. Gunstig voor de behandeling én voor de verwerking erna. Gister had ik een patiëntje op de Spoedeisende Hulp, dat gips kreeg.

Ze was heel angstig. Ik stelde haar gerust en gaf haar de VR-bril, met de 3D-film Shaun het schaap. Ze werd meteen kalm en vergat alles om zich heen. Het is net of je zelf in de stal zit, en contact hebt met de dieren. Binnen een mum van tijd kon de gipsmeester z’n werk doen. 'Ik ga jullie vaker bellen,' zei hij. Zo goed werkte het voor hem!"

Ik vind het erg leuk om met kinderen te werken. Altijd weer mooi om te zien wat het met ze doet als ze kunnen ontspannen. Dan knappen ze zienderogen op

Hoe is het voor jou om dit werk te doen?

"Ik vind het erg leuk om met kinderen te werken. Altijd weer mooi om te zien wat het met ze doet als ze kunnen ontspannen. Dan knappen ze zienderogen op. De VR-bril zorgt ervoor dat ze minder met de pijn bezig zijn. Als er bijvoorbeeld bij een brandwond een verband moet worden verwisseld, is dat zeer pijnlijk. Een 3D-filmpje met een sneeuwlandschap kan dan helpen. Het brein werkt zodanig, dat het voelt alsof je afkoelt.

In de toekomst willen we nog een stapje verder gaan. Met filmpjes in de VR-bril die medische situaties nabootsen. Bijvoorbeeld de MRI-scan. Zo bereiden we kinderen nog beter voor. Ze kunnen oefenen met de VR-bril, voor ze echt in het apparaat gaan. Heel mooi."

Over Ankie

Ankie van Angelen (55) is pedagogisch medewerker in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Ze volgde een mbo-opleiding pedagogisch werk. Pedagogische medewerkers in het ziekenhuis ondersteunen kind en ouder bij het goed verlopen van opname en behandeling.

Misschien vind je dit ook leuk:

Interview

De werk-privébalans van Cindy

Cindy werkt bij een jongerencentrum. En ze is niet van plan om daar binnenkort mee te stoppen. Lees hoe ze werk en privé in balans houdt.