PFZW

Overig

In je sas met Leslie

Hout bewerken

Leslie Smits (42 jaar) uit Tilburg heeft dagbesteding 't Anker opgericht voor mensen met een beperking. Jonge schoolverlaters, mensen met verslavingsproblematiek of met autisme kunnen hier hun talenten ontwikkelen. Wat is Leslies filosofie over het helpen van mensen?

Er wordt eigenlijk altijd wel gezegd ‘nee, dat kan niet op die manier’. Dus toen ben ik het anders gaan doen

Geen werkdag van Leslie is hetzelfde. De ene dag zijn er 2 deelnemers, de andere dag 12. "Soms wordt er keihard gewerkt, op andere dagen zitten we lekker buiten aan een grote tafel tijdens de lunch. We lachen, huilen, praten. Je leert zoveel van elkaar. Ook ik leer nog elke dag. Dat is toch mooi?" zegt Leslie.

Hoe is 't Anker ontstaan?

"Al op mijn 8e werkte ik mee in de werkplaats van mijn vader, die van oudsher meubelmaker is. Zagen, timmeren, ik hielp met van alles mee. Het creatieve heb ik van hem. Mijn vader werkte daarnaast in de hulpverlening. Niet verrassend dat ik sinds mijn 20e ook in de zorg werk.

In november vorig jaar zette ik dagbesteding 't Anker in Tilburg op met mijn vader en vriend Gino. Net als ik vroeger, loopt nu ook mijn zoon (11 jaar) rond bij mij in de werkplaats."

Leslie met zijn collega Kim in de werkplaats bij 't Anker
Leslie met zijn collega Kim in de werkplaats bij 't Anker

Wie komen er bij jullie?

"We noemen niemand cliënt! De 'deelnemers' die hier komen, hebben te maken met GGZ-problematiek, verslavings- of sociale problematieken, zoals autisme. In totaal hebben we nu 15 deelnemers. Alle deelnemers zijn vrijwillig bij 't Anker. Vaak wel op aanraden van een andere zorginstelling of de gemeente."

Hoe doet 't Anker het anders?

"We gaan uit van hun kracht. Wat de deelnemers willen, wat zij kunnen en waar ze naartoe willen... Vanuit daar gaan we samen op zoek naar hun interesses. En laveren we met hen mee in de tijd dat ze hier zijn. Stel dat een deelnemer een terrarium wil maken, zoals Meike, dan zorgen wij ervoor dat we de producten in huis hebben zodat het ook daadwerkelijk gemaakt kan worden."

Hoe lang zijn de deelnemers bij jullie?

"Voor sommige deelnemers is het niet meer haalbaar om naar het reguliere arbeidstraject te gaan. Of zij zijn te oud voor school. Zij kunnen jaren bij ons zitten. Maar we richten ons vooral op jongeren en jongvolwassenen. Hun tijd hier duurt ongeveer 1 jaar tot 1,5 jaar, gebaseerd op onze methodiek die we hebben bedacht."

Wat is die methodiek?

"Die heet 'In je sass'. Met dit traject proberen we deelnemers terug te laten keren naar school of klaar te maken voor de reguliere arbeidsmarkt. Het standaardtraject duurt 1 jaar maar we gaan altijd uit van een natraject van een half jaar. In de begeleidingswereld gebeurt dit vaak niet. Als een cliënt is uitbehandeld, is het klaar.

Als je al zo lang in het zorgwereldje meedraait, loop je tegen allerlei regeltjes aan

In het natraject komen de deelnemers hier nog af en toe langs, bijvoorbeeld om huiswerk te maken. Of we hebben nog contact met de mentor of leraar op school."

Hoe is 'In je sass' ontstaan?

"Als je al zo lang in het zorgwereldje meedraait, loop je tegen allerlei regeltjes aan. Bij zorginstellingen, bij de gemeente. Er wordt eigenlijk altijd wel gezegd ‘nee, dat kan niet op die manier’. Dus toen ben ik het anders gaan doen. Dat pakt tot nu toe goed uit."

Wat krijg je van de deelnemers terug?

"De lach als ze weggaan. Dat ze trots zijn op zichzelf. De meesten zijn dat niet eerder geweest. Hen is altijd verteld dat ze in een hokje moeten passen, en dat ze dingen niet kunnen die anderen wel doen. Maar: er zijn helemaal geen hokjes. Ga maar lekker aan de slag, zeggen wij dan. We zien vanzelf wel waar je eventueel moeite mee hebt."

Wat maakt dat je plezier hebt in het werk dat je doet?

"Een deelnemer écht kunnen helpen, dat geeft mij plezier. Zoals Meike (19 jaar), die hier eind januari is begonnen. Ze is al een tijdje niet naar school geweest door verslavingsproblematiek. Haar dag- en nachtritme was volledig omgegooid en ze had last van woedeaanvallen. Alles was eigenlijk ontregeld.

Samen met stichting 'Het Werkt' helpen we haar. In september begint ze met een opleiding. Ze wil dierenverzorgster worden. Ze vindt het eng, maar ze gaat het halen. Dat weet ik zeker."

 

Meike is niet de echte naam van de deelnemer.

Over Leslie en 't Anker

Leslie Smits is 42 jaar en komt uit Tilburg. Samen met zijn vader en zijn vriend heeft hij 't Anker opgericht, dat dag- en werkbesteding biedt aan mensen met GGZ-problematiek, verslavings- of sociale problematieken. Deelnemers kunnen bij 't Anker hun talenten ontwikkelen. Van koken tot sporten en zelfs houtbewerken. 't Anker helpt deelnemers weer mee te kunnen draaien op de arbeidsmarkt of op school.

Leslie bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Misschien vind je dit ook leuk:

Blog

De werkdag van...

Poedel Rani mag eerst. Haar staart moet worden geamputeerd. Hoe ziet een dag in het leven van paraveterinair Anita eruit?