Overig

"Ik wil het stokje niet zomaar overdragen"

Henk neemt na 32 jaar afscheid van de ambulance

Sinds 1986 zit hij op de ambulance. Daarvoor werkte hij op de eerste hulp. Na 40 jaar trouwe dienst in de zorg wordt het binnenkort tijd om afscheid te nemen. Maar helemaal stoppen met werken, doet Henk Schuck niet. Samen met zijn vrouw heeft hij een Bed & Breakfast, de Manderije. Henk is, samen met zijn collega Jonas van der Steen, hoofdrolspeler in aflevering 2 van de mini-documentaire 'Eerste Week, Laatste Week'.  

Henk, je bent een druk man. Wat doe je allemaal op je werk?

"Ik ben ambulanceverpleegkundige en daarnaast ook vertrouwenspersoon van het bedrijfsopvangteam, voor 40 man. En ik zit nog in allerlei projecten. Zoals het elektronisch patiëntendossier, waar ik aan meewerk, en de materialencommissie waar ik in zit.

Deze commissie bepaalt welk materiaal er in de ambulance komt en wat er verbeterd kan worden. Deze projecten ben ik nu rustig aan het afbouwen en aan het overdragen. Ik vind het niet netjes om aan het eind het stokje maar gewoon over te geven. Als 'buddy' werk ik mensen in zodat ze het straks goed kunnen overnemen."

En ik ga ook naar de sportschool, om mijn rugspieren sterk te houden

Hoe zorg je ervoor dat je op je werk fit blijft?

"Bij de werkgever krijgen we allerlei activiteiten aangeboden. Schaatsen, fietsen, zwemmen, mindfulness-evenementen, noem maar op. In september gaan we een huttentocht in de bergen doen met 30 collega's. Er wordt veel aandacht besteed aan gezond eten.

Oud-marathonloper Gerard Nijboer gaf laatst een sessie. Hij heeft een hele eet- en leefstijl bedacht hoe je fit kunt blijven. En ik ga ook naar de sportschool, om mijn rugspieren sterk te houden. Omdat je met dit werk toch je rug belast."

Vind je het zwaar werk, op de ambulance?

"Nu ik ouder word, merk ik dat ik meer last heb van de nachtdiensten. Het voelt een beetje als terugkomen uit Amerika, als je een jetlag hebt. Dat heb ik wekelijks of tweewekelijks. En als vertrouwenspersoon komen alle heftige incidenten die collega's meemaken op het werk bij mij terecht. Nu ik ouder word merk ik toch dat ik hier meer moeite mee krijg."

En stoppen met werken, valt dat zwaar?

"Ik ben geen persoon om stil te zitten. Gelukkig heb ik mijn Bed & Breakfast waar ik me op kan richten. Omgaan met mensen, dat vind ik het leukste wat er is. Of ze nu ziek zijn of gezond. Ik zie het als een soort gave. Contact leggen met mensen is iets dat niemand mij afneemt."

De nachtdienst? Het voelt voor mij een beetje als terugkomen uit Amerika, als je een jetlag hebt

Werken op de ambulance in vroeger tijden
Uit het fotoalbum van Henk
Wat ik het meeste ga missen zijn mijn collega's, het uitwisselen van ervaringen, gewaardeerd worden, en hoe we er voor elkaar zijn


Hoe kijk je terug op het werk dat je hebt gedaan?

"Mensen geruststellen in het ziek-zijn, dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Mensen denken vaak dat je van de 1000 ritten 900 reanimaties hebt, maar in werkelijkheid is het andersom. 900 van de 1000 ritten breng je patiënten naar het ziekenhuis. Ik probeer er altijd een positieve draai aan te geven door de spanning weg te nemen bij de patiënt."

Hoe doe je dat?

"Het klinkt raar. Maar als we de kamer binnenkomen en het is geen spoedrit, dan ga ik zitten op de koffer die ik bij me heb voor het behandelen. Als ik bij oudere mensen ben, kijk ik naar de schilderijtjes of portretten die hangen in de kamer en begin daar een gesprekje over. Je ziet mensen dan bijna het ziek-zijn vergeten, omdat je ze persoonlijke aandacht geeft. Dat is heel belangrijk."

Wat ga je het meeste missen als je met pensioen gaat?

"In de werkflow zitten op zichzelf. En ik denk toch wel mijn collega's, het uitwisselen van ervaringen. Maar ook hoe je gewaardeerd wordt als collega, en hoe we er voor elkaar zijn."

Heb je tips voor collega's, zoals Jonas die nu net begint?

"Zorg voor een goede levensstijl in de breedste zin van het woord. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Daar kun je een heel eind mee komen. Praat met elkaar aan de koffietafel. Zo haal je de scherpe randjes ervan af."

Henk Schuck en Jonas van der Steen zijn collega's. Henk is ambulanceverpleegkundige en Jonas ambulancechauffeur bij RAV IJsselland. Zij werden een week gevolgd door filmmaker Wim van der Aar in opdracht van PFZW. Deze aflevering is de tweede in een reeks van 4 mini-documentaires. 


Bekijk hieronder de mini-documentaire Eerste Week, Laatste Week, met Henk en Jonas. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Overig

Jonas start, Henk bouwt af

In ‘Eerste week, laatste week’ maak je kennis met ambulancechauffeur Jonas. Wat leert hij van Henk die met pensioen gaat?

Overig

Na 44 jaar zwaait Wim af

Wim is nu met pensioen. Laat het grote genieten beginnen! Voordat het zover was, heeft hij collega Erzsébet nog ingewerkt.

Overig

Hallo Erzsébet, Tot ziens Wim

In ‘Eerste week, laatste week’ krijg je een inkijkje in wat Erzsébet kan leren van Wim, die bijna met pensioen gaat.

Overig

Topcollega's en vriendinnen

Ze staan voor je klaar, bij voorspoed en tegenslag. En het klikt ook nog eens super. Deze collega's maken het verschil!