PFZW

Blog

Hoe gaat het met onze Vloggers in de Zorg?

Vloggen

Na de masterclass van de bekende vlogger Lize Korpershoek in maart, kwamen onze Vloggers in de Zorg weer samen op vrijdag 21 juni in Studio Redrum in Ede, om hun eigen gemaakte vlog aan ons en aan elkaar te laten zien! De vloggers kregen tips om hun vlogs nóg beter te maken. In juli worden de vlogs hier op Betere Wereld geplaatst en kun jij stemmen op jouw favoriete Vlogger in de Zorg! De winnaar wordt hét gezicht van PFZW.

Tops

Paul, editor en cameraman bij Redrum, had vooraf alle vlogs bekeken. Naast tops gaf hij de vloggers tips om hun vlogs nóg beter te maken. De vlogs waren verschillend, maar stuk voor stuk leuk of interessant om naar te kijken. Onderwerpen waren onder andere de vooroordelen rondom mannen die werken in de zorg, eenzame ouderen en dementie. Goed aan de vlogs is bijvoorbeeld dat er veel afwisseling is in beeld, humor goed wordt toegepast en er veel slimme ‘jump shots’ in zitten. Dit zijn overgangen die je maakt door stukjes uit een (lange) handeling te knippen.

& Tips

Wat voor tips kregen de vloggers mee? Introduceer jezelf en het onderwerp waarover je vlog gaat, zorg ervoor dat jij of de persoon/het onderwerp waarover je vlog gaat altijd in het midden van het beeld staat, zorg voor goed geluid en let op achtergrondgeluid (bijvoorbeeld muziek die opstaat of een langs rijdende auto), ondertitel je vlog en gebruik verder alleen tekst in beeld als dit versterkt wat je ziet in plaats van dat het afleidt. Oh, en let op spelfoutjes!

 

Onze Vloggers tijdens de terugkomdag
Onze Vloggers tijdens de terugkomdag

Gastspreker Pelpina

In de tweede helft van de middag brainstormde gastspreker Pelpina met de vloggers over het optimaliseren van hun vlogs voor de online wereld. Als je vlog klaar is, en je uploadt deze op social media, dan is het natuurlijk wel leuk als de vlog ook daadwerkelijk bekeken wordt. Er worden zoveel filmpjes gemaakt en gedeeld online. Als kijker word je overspoeld! Hoe zorg je ervoor dat die van jou wél bekeken wordt?

De 3 P's

Het grootste advies van Pelpina: maak een duidelijk plan voordat je met de video begint. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een video te maken. Je kunt alles met één apparaatje: filmen, editen én publiceren. Dat maakt het tegelijkertijd lastig. Daarom heb je een plan nodig! Een goed plan begint met de 3 P’s:

People: wie is jouw ideale kijker? Wie gaat jouw video delen? Wat gaat er om in de wereld van jouw kijker? De kijker is het vertrekpunt. Als je weet wie de kijker is, dan weet je ook waar de kijker leeft en hoe je hem of haar kunt bereiken.

Platform: bereik je je kijker extern, bijvoorbeeld via social of YouTube? Of intern, bijvoorbeeld via WhatsApp of een nieuwsbrief? Ga vervolgens nadenken over dingen als de lengte van je video en of je ‘m ondertitelt. (Het merendeel van de filmpjes wordt zonder audio bekeken, dus ondertiteling is eigenlijk een must!)

Misschien wel het allerbelangrijkste is de Purpose, het doel. Wat gaat de kijker doen of voelen na jouw film? Denk hierover na voordat je begint met filmen.

Do's & don'ts

In haar workshop gaf Pelpina de vloggers tips over wat wel en niet te doen bij het plaatsen van je vlog op social media. Voor elk platform gelden andere uitgangspunten en regels. Een belangrijke om te onthouden: een gezicht werkt het beste in een thumbnail – de kleine afbeelding als beginplaatje van jouw film. Hoe dichter de camera op een persoon gericht, hoe sneller er op je video wordt geklikt. 2 personen op de afbeelding werkt nog beter dan 1. Als jouw video niet gaat om personen maar producten, dan is een close-up actieshot het beste.

Niet elk filmpje heeft een thumbnail; soms speelt het automatisch af bij het scrollen. Wat is dan belangrijk? Ondertiteling is een van de belangrijkste factoren om te blijven kijken! En voordat de kijker een filmpje aandachtig gaat bekijken, kijkt hij of zij stiekem eerst hoe lang het duurt. Duurt de video te lang? Dan haakt de kijker direct af. Voor elk platform is de gewenste lengte anders. Verdiep je hierin!

Tot slot

Gebruik tot slot niet alleen maar trucjes om je video te optimaliseren, zoals heel veel hashtags in je post. De beste manier is nog altijd een goede video. Slechte content kun je namelijk niet optimaliseren, aldus Pelpina.

Misschien vind je dit ook leuk:

Nieuws

Onze vloggers in de zorg!

Werken in zorg en welzijn is bijzonder. Hoe kun je dat nu het beste laten zien? Via film! 10 winnaars wonnen onze masterclass vloggen.

Nieuws

Vloggers gezocht: film jouw werkdag!

Werken in zorg en welzijn is iedere dag bijzonder. Vind jij dat ook en maak jij weleens filmpjes over je werk? Win een masterclass met Lize Korpershoek.

Interview

Wie is Tommie?

Verpleegkundige Tommie blogt en vlogt over zijn werk in de zorg. Stukjes die collega’s raken en voor hen herkenbaar zijn.

Blog

De lieve stagiaire en de dood

"Het is genoeg,” zou de patiënte gezegd hebben. Lieve komt op een ‘normale’ werkdag oog in oog te staan met de dood.