PFZW

Achtergrond

De lange wachttijden in de zorg

Het 'Fit op weg'-programma van Suzanne

Wanneer je mentale hulp nodig hebt, moet je als cliënt wekenlang – en soms zelfs maandenlang – wachten op de juiste hulp. Dit leidt niet alleen tot frustratie bij cliënten, maar ook bij zorgverleners zoals Suzanne van Hees (GGZ Delfland). Ze besloot haar onbegrip om te zetten in een slim initiatief: het ‘Fit op weg’-programma. Hiermee kunnen cliënten vanaf het moment van de intake direct aan de slag met hun klachten.

Wat doen de lange wachttijden met jou als zorgverlener?

"Ik kan me heel erg boos maken om de lange wachttijden in de psychische zorg. In mijn werk heb ik te maken met cliënten die in grote mate afhankelijk van ons zijn. Ik voel me verantwoordelijk voor hen. In onze sector worden lange wachttijden vaak als een onvermijdelijk gegeven gezien. Dat is er nu eenmaal. Punt. Ik kon dit niet zo makkelijk loslaten en ging op onderzoek uit hoe dit verbeterd kon worden."

Hoe kwam je op het idee voor 'Fit op weg'?

"In mijn omgeving zag ik dat de Fitbit steeds populairder werd. Dat vond ik heel interessant. Zo’n activity tracker biedt een bron aan informatie op het gebied van beweging en slaap. Wat een grote invloed heeft op het welzijn van cliënten, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Dat zette me aan het denken. Wat als we met een activity tracker vanaf dag één de levensstijl van een cliënt in kaart zouden kunnen brengen? Niet alleen fijn voor ons, maar ook voor de cliënt zelf. Het betekent dat cliënten vanaf het eerste contactmoment inzicht krijgen in hun pad naar verbetering. Het startpunt van het ‘Fit op weg’-programma is daarom het dragen van een activity tracker."

Suzanne in gesprek met een cliënt over het 'Fit op weg'-programma
Suzanne in gesprek met een cliënt over het 'Fit op weg'-programma

Hoe heeft jouw idee de wachttijden verkort?

"Cliënten hoeven niet meer op de volgende afspraak te wachten om aan de slag te gaan met hun problemen. Met de activity tracker zien ze meteen hoe goed ze bezig zijn qua levensstijl. Ook krijgen ze verschillende opdrachten mee naar huis om hun situatie in kaart te brengen. Door het ‘Fit op weg’-programma zijn ze niet enkel afhankelijk van ons, maar kunnen ze zelf de touwtjes in handen nemen. Je merkt dat dit écht een opsteker voor hen is.”

Gebruik je het programma ook zelf?

"Mijn collega’s en ik hebben sinds de start van het programma nu ook zelf een activity tracker. Hierdoor ben ik me vooral meer bewust geworden van hoeveel ik beweeg. Mijn collega’s en ik gaan nu afwisselend staan en zitten tijdens een vergadering. Hebben we 15 minuten gezeten? Dan gaan we samen 15 minuten staan. Door deze gezondere levensstijl ben ik al een paar kilo kwijt met weinig moeite. Dat is toch wel een fijne bonus."

 

Suzanne van Hees

Over Suzanne

Suzanne van Hees is 36 jaar en is psycholoog bij GGZ Delfland. Ze valt op vanwege haar initiatief 'Fit op weg', waarmee cliënten van GGZ Delftzijl direct aan de slag kunnen met hun problemen en vraagstukken.

Misschien vind je dit ook leuk:

Blog

Luier wordt kunstmest

Bij de kinderdagverblijven van SKSG worden gebruikte luiers gerecycled. Kleinere afvalberg, beter voor het milieu!