PFZW

Achtergrond

Buik vol van plastic soep

Plastic vervuiling op de zeebodem

In oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. De gevolgen voor de natuur zijn enorm. Dieren eten het op of raken erin verstrikt. We moeten minder plastic gebruiken en de stranden schoonhouden! Er zijn veel mooie initiatieven en wat kunnen we zelf bijdragen? 

Eén pond plastic

Het afvalprobleem op zee wordt internationaal én nationaal opgepakt. Neem 4Ocean een wereldwijde beweging die afval in zee opruimt. Met de verkoop van gerecyclede armbandjes financieren zij opschoonacties. Elke verkochte armband staat voor één pond plastic troep die uit oceanen verwijderd wordt. En er zijn meer van dit soort initiatieven, ook in Nederland. De Plastic Soup Foundation, bijvoorbeeld, pakt plasticvervuiling keihard aan.

Van al het plastic dat we dagelijks consumeren, gooien we 50% binnen 20 minuten weg


"Pak het aan bij de bron"

Oprichtster van de Plastic Soup Foundation Maria Westerbos: "We richten ons op de bron. Jaarlijks produceren we 311 miljoen ton nieuw plastic. Per seconde komt er 0,25 ton plastic in onze oceanen bij. Dat is één volle vrachtwagen per minuut! De grootste veroorzaker van plasticsoep is zwerfafval afkomstig van land. Dan gaat het voornamelijk om eenmalig gebruikt verpakkingsmateriaal.

Grootste effect

Van al het plastic dat we dagelijks consumeren, gooien we 50% binnen 20 minuten weg. Terugdringen van dit soort verpakkingsmateriaal zal dus uiteindelijk het grootste effect hebben op de plasticsoep. Toen ik de film Albatross van Chris Jordan zag, dacht ik: "dit bestaat toch niet?” Terwijl de camera draait, wordt de maag van een dode albatros opengeknipt. De buik van de vogel zat helemaal vol met plastic."


Het regent plastic

"Plastic vervuiling is niet alleen slecht voor de aarde; het heeft ook impact op onze gezondheid," zegt Maria. "Allerlei dieren die in of van de zee leven, zien de plasticsoep voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen. Het is overal, het regent plastic. We moeten zorgen dat er niet nóg meer in de oceaan terechtkomt.

Wist je dat veel van de plasticvervuiling voortkomt uit vezels van je kleding die loslaten in de was?

Dat betekent minder plastic gebruiken. Je realiseert je vaak niet waar het allemaal in zit. Wist je dat veel van de plasticvervuiling voortkomt uit vezels van je kleding die loslaten in de was? Draai je was altijd op 30 graden met vloeibaar wasmiddel. Dan laten vezels minder makkelijk los. We kunnen nog ontzettend veel winst behalen!"

Doe mee!

"Schoonmaakmiddelen, handschoentjes en de plastic bekertjes in de kantine. Dat kan allemaal veel beter. De Plastic Soup Foundation heeft een plasticdieet ontwikkeld. In plaats van de Schijf van Vijf hebben we een taart van 6 punten gemaakt, met ruimtes in huis en op het werk waar je op plastic kunt besparen. De makkelijkste tip? Neem altijd een stoffen tasje mee als je boodschappen gaat doen!"

PFZW en Water(zekerheid)

PFZW belegt jouw pensioengeld in bedrijven die schone technologie voor waterzuivering ontwikkelen.

Misschien vind je dit ook leuk:

Interview

Dr. Plastic redt levens

Yusuf en Gamal zijn arts in Indonesië. Lees hoe zij werken als dokter en tegelijkertijd bijdragen aan een schoner milieu.

Blog

Nemo wordt Nema

De pil of zelfs muggenspray; via de riolering komen ze in ons water terecht. Vooral voor waterdieren is dit schadelijk!

Achtergrond

3 tips voor een groenere wereld

Aan de kant K3! Dit is M3: Malou, Marloes en Manon werken in zorg en welzijn. Welke tips hebben zij voor een betere wereld?

Achtergrond

Plasticvrij boodschappen doen

Plastic verpakkingen? Die zijn schadelijk voor het milieu. Daarom experimenteren supermarkten met plasticvrije producten.