Samen de wereld beter maken
Goed voorbeeld: MCL rookvrij

Goed voorbeeld: MCL rookvrij

"Als artsen zien we elke dag de gevolgen van roken"

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is het nieuwe jaar goed begonnen. In het ziekenhuis in de Friese hoofdstad geldt sinds 1 januari een rookverbod op het complete terrein.

Binnen en buiten

Daarmee is het MCL het tweede ziekenhuis dat het roken binnen en buiten het ziekenhuis compleet in de ban doet. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg ging de Friezen 1,5 jaar geleden voor. Het rookvrije beleid is gedurende de afgelopen 2 jaar in fases ingevoerd: al eerder stopten MCL-medewerkers met roken op het MCL-terrein en werd de rookruimte binnen het ziekenhuis gesloten.

Niet meer dan logisch

“Ik ben er trots op dat ons ziekenhuis in dit opzicht het goede voorbeeld geeft”, zegt initiatiefneemster Hiltje de Graaf, internist-oncoloog. “Als artsen zien we elke dag de ernstige gevolgen die veel rokers ondervinden van tabaksgebruik. Het is niet meer dan logisch dat we het roken de zorg uit willen. En liefst uit de samenleving.”

MC Leeuwarden rookvrij op het hele terrein

 

Goed voorbeeld doet volgen

Er zijn meer ziekenhuizen in Nederland die het goede voorbeeld uit Leeuwarden volgen. Op 1 februari is het Westfries Gasthuis uit Hoorn volledig rookvrij geworden. Het UMC Groningen en het LUMC in Leiden willen per 1 januari 2019 het roken afschaffen in en om hun gebouwen, zo blijkt uit een rondvraag van RTL.

PFZW en de tabaksindustrie

Pensioenfonds Zorg en Welzijn belegt onder andere in bedrijven en projecten die gericht zijn op goede gezondheidszorg voor iedereen. Sinds 2013 beleggen we jouw pensioengeld niet meer in de tabaksindustrie.

 

Reacties