Het vermogen om de wereld beter te maken
Vind jij gezondheid een mensenrecht
Thema Klimaatverandering

Vind jij gezondheid een mensenrecht?

Meer doen tegen luchtvervuiling

Je ziet het niet, maar in onze lucht zitten giftige stoffen. Die ademen we elke dag in! Wist je dat we daardoor in Nederland gemiddeld 13 maanden korter leven. En tienduizenden mensen zijn ernstig of langdurig ziek door luchtvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan: astma, COPD of irritatie aan de ogen. 

Eén van de grootste boosdoeners? Het verkeer. Personenauto's en vrachtwagens zijn verantwoordelijk voor 18% en 33% van de totale stikstofdioxide-uitstoot (NO2) in ons land. 

Meer doen tegen luchtvervuiling

Milieudefensie spande zelfs een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat. De milieuorganisatie eiste dat de overheid meer moet doen tegen luchtvervuiling. Ze vinden dat het “mensenrecht op gezondheid” geschonden wordt.

De rechter is het ermee eens dat Nederland niet voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Toch verloor Milieudefensie de rechtszaak, ook in hoger beroep.

Milieudefensie heeft onvoldoende kunnen aantonen dat de overheid zijn verplichtingen heeft geschonden. De staat hoeft dan ook geen extra maatregelen te treffen om luchtvervuiling tegen te gaan.

Het goede nieuws? Het onderwerp staat op de agenda van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Samen met de gemeenten heeft zij extra maatregelen aangekondigd om de luchtkwaliteit in binnensteden dit jaar nog te verbeteren.

Tips

Dit kan je zelf doen:

  • Laat wat vaker de auto staan. Neem de fiets, het OV of wandel.
  • Deel je mening: Wat vind jij? Is gezondheid een mensenrecht? Laat je stem hieronder horen!

Bron: RTLnieuws

Beeld: Hollandse Hoogte

PFZW investeert jouw pensioengeld in bedrijven die zich inzetten om klimaatverandering en vervuiling tegen te gaan. Bijvoorbeeld in Dutch Office Fund.