Het vermogen om de wereld beter te maken
Vind jij gezondheid een mensenrecht
Thema Klimaatverandering

Vind jij gezondheid een mensenrecht?

Meer doen tegen luchtvervuiling

Je ziet het niet, maar in onze lucht zitten giftige stoffen. Die ademen we elke dag in! Wist je dat we daardoor in Nederland gemiddeld 13 maanden korter leven. En tienduizenden mensen zijn ernstig of langdurig ziek door luchtvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan: astma, COPD of irritatie aan de ogen. 

Eén van de grootste boosdoeners? Het verkeer. Personenauto's en vrachtwagens zijn verantwoordelijk voor 18% en 33% van de totale stikstofdioxide-uitstoot (NO2) in ons land. 

Meer doen tegen luchtvervuiling

Milieudefensie heeft er zelfs een rechtzaak tegen de Nederlandse Staat voor aangespannen. De milieuorganisatie eiste dat de overheid meer moet doen tegen luchtvervuiling. Ze vinden dat het “mensenrecht op gezondheid” geschonden wordt.

De rechter is het ermee eens dat Nederland niet voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Toch valt dat de overheid op dit moment niet te verwijten. Het goede nieuws? Het onderwerp staat op de agenda van de staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu).

Tips

Dit kan je zelf doen:

  • Laat wat vaker de auto staan. Neem de fiets, het OV of wandel.
  • Onderteken de petitie
  • Deel je mening: Wat vind jij? Is gezondheid een mensenrecht? Laat je stem hieronder horen!

Bron: RTLnieuws

Beeld: Hollandse Hoogte

 

PFZW investeert jouw pensioengeld in bedrijven die zich inzetten om klimaatverandering en vervuiling tegen te gaan. Bijvoorbeeld in Dutch Office Fund.