Ga naar de hoofdinhoud
logo

We hebben grote ambities voor een goed pensioen én een betere wereld

Daar gaan we de komende jaren met extra inzet hard aan werken.

Nederland is in Europa bepaald geen voorloper op het gebied van klimaatbeleid. Willen we ons steentje bijdragen aan het voorkomen van rampen door de opwarming van de aarde, dan moeten we de komende jaren hard aan het werk. PFZW doet daar graag aan mee.

CO2 uitstoot halveren

PFZW heeft daarin een grote klimaatambitie. In het jaar 2020 willen we onze CO2-voetafdruk hebben gehalveerd. De CO2 die álle bedrijven en het vastgoed waarin we beleggen uitstoten, moet dan met de helft zijn gedaald. Recent hebben wij bij 200 bedrijven in de energiesector en aanverwante sectoren aangekondigd dat we ze gefaseerd uit onze beleggingsportefeuille gaan verwijderen. Ténzij ze snel grote stappen zetten om schoner, en dus met minder CO2-uitstoot, te gaan produceren.

Beleggen in oplossingen

Een tweede ambitie is dat we het geld dat we investeren in oplossingen, in het jaar 2020 verviervoudigd willen hebben. Het gaat bij oplossingen bijvoorbeeld om ondernemingen die technologie ontwikkelen ten behoeve van duurzame energie, schoon water, toegankelijke gezondheidszorg en voedselvoorziening. Zo investeren we fors in windenergie en leveren windparken die direct zijn gefinancierd met PFZW-geld inmiddels schone elektriciteit aan honderdduizenden huishoudens in Duitsland, Italië en Ierland.

Een betere wereld

Wij geloven dat voor een goede oude dag meer nodig is dan geld alleen. Jij en ik willen straks van ons pensioen kunnen genieten in een wereld die de moeite waard is. Een verstoord klimaat kunnen we daarbij niet gebruiken. Maar ook omdat we er van overtuigd zijn dat klimaatverandering grote economische gevolgen kan hebben, voor landen, regio’s en ook voor individuele bedrijven. Als belegger voor de lange termijn maken we ons daar zorgen over. We willen de klimaatrisico’s in onze beleggingsportefeuille daarom waar mogelijk beperken. Dat is goed voor onze wereld én goed voor het rendement op uw pensioengeld.

We hebben grote ambities voor een goed pensioen én een betere wereld. Daar gaan we de komende jaren met extra inzet hard aan werken.

Schoon en voldoende drinkwater

Als je dorst hebt drink je gewoon water. Toch? Dit is niet voor iedereen heel vanzelfsprekend. Er zijn nu al vier miljard mensen op deze wereld die last hebben van waterschaarste. Terwijl er aan de andere kant veel bedrijven zijn die drinkwater verontreinigen of veel te veel water gebruiken. Het probleem is dat we niet met alle bedrijven waarin wij investeren in gesprek kunnen gaan. Er moeten keuzes gemaakt worden.

Dit vind ik belangrijk!

Praat mee over het oplossen van waterproblemen.